Review van het culinaire kinderkook- en leesboek ‘Kookavontuur’ met Jonnie en Thérèse Boer



Recentelijk kwamen Jonnie en Thérèse Boer al aan het woord met hun visie op kinderen en (uit) eten in de reeks ‘Smulpaapje interviewt!’. Kort daarna verscheen het culinaire kinderkook- en leesboek ‘Kookavontuur’ met daarin onder meer recepten van hun hand. Datzelfde boek viel op onze deurmat en mochten wij, met dank aan uitgeverij Karakter, voor jullie lezen en de recepten erin uitproberen. Geen straf!

Ga op kookavontuur

Het boek, dat geschreven is door Marij M. Sloothaak, leest heerlijk weg. Met een kop thee, op de bank op een regenachtige (zondag)middag lees je ‘in één ruk uit. Jonnie en Thérèse gaan, begeleid door Fonkel en Roer, samen op kookavontuur. Gedurende het verhaal komen recepten, ingrediënten en drankjes voorbij. Maar ook kookgerelateerde zaken als, wat is een toko? en waarom huil je als je een ui snijdt?, komen aan de orde. Informatief, maar steeds met een knipoog geschreven.

Voor elke leeftijd wat wils

Kleine kinderen lees je het kookavontuur voor. Vooral het stoute pepervaatje zal de jongsten aanspreken! Al wat oudere kinderen kun je door middel van dit boek kennis laten maken met wat er komt kijken bij koken en (uit) eten (er staan bijvoorbeeld ook etiquette, “eetiewatte?!”, regels in en hoe vouw je een servet). Maar de volwassen lezer komt ook zeker aan zijn trekken.

Recepten Jonnie Boer

De recepten die in het boek staan variëren van makkelijk te maken tot best een aardig klus. Ieder recept echter heeft de onmiskende hand van Jonnie Boer. De pompoensoep lijkt eenvoudig, maar wordt door juist een paar extra ingrediënten naar een hoger niveau getild. De forel met venkel en citroen daarentegen misstaat volgens ons zelfs in de volwassen keuken niet.

Wat wel jammer is is dat in veel recepten de ongetwijfeld lekkere kruidenmixen van Jonnie Boer worden gebruikt maar er geen alternatief voor wordt gegeven. Dat wordt dus naar de supermarkt om ze te kopen, of zelf experimenteren met vergelijkbare kruiden.

Sommelier Thérèse Boer

Van de hand van Thérèse Boer staan meerdere (alcoholvrije) drankjes in het boek, die stuk voor stuk lekker klinken. Ons lijkt met name Thérèses strandfeestje, met daarin kokos- en ananassap, een heerlijk non alcoholische variant op de bekende Piña Colada.

Op het verlanglijstje

Wij kunnen ons zo voorstellen dat dit boekje op menig verlanglijstje belandt. En met de feestdagen voor de deur is het zeker een aanrader om kado te geven. Als is het maar omdat je voor een relatief leuk bedrag (€ 14,95) een heel origineel kado geeft.

Smulpaapje kookt

In ‘Smulpaapje kookt!’ van komende vrijdag zullen wij een van de recepten uit het boek met jullie delen. We gaan nu gauw de keuken in om daarmee aan de slag te gaan. Want als dit boek ìets doet, is het wel de passie van de familie Boer voor lekker eten en koken overbrengen!

Gepubliceerd op 15 oktober 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!