Menu Vind Restaurant
* dinsdag 24 september 2013 *

Smulpaapje interviewt! - Jonnie en Thérèse Boer

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

Smulpaapje.nl gaat over kinderen en lekker (uit) eten. Wij zijn van mening dat al van een jonge leeftijd smaak aangeleerd kan worden. Thuis, maar ook als er uit wordt gegeten. Veel restaurants serveren nog de standaard kindermenu gerechten. Smulpaapje zet juist die restaurants op de kaart die meer bieden dan dat en die bijdragen aan de smaakontwikkeling van kinderen. In deze reeks laten we, ter inspiratie, bekende en mindere bekende chefs aan het woord over hun visie op kinderen en (uit) eten.

In de voorgaande edities spraken wij al met meerdere top chefs. Aan dat illustere rijtje voegen we, met gepaste trots, Jonnie en Thérèse Boer toe, eigenaren van driesterren restaurant De Librije. Behoeven zij nog enige introductie? Je zou bijna denken van niet hè. Maar laten we een poging wagen.

"Probeer te experimenteren!"

Jonnie en Thérèse Boer (ouders van 2 kinderen) zijn eigenaren van onder meer driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Onder leiding van chef-kok Jonnie en zijn vrouw en sommelier Thérèse, vieren zij dit jaar daar hun 20ste verjaardag. Gezamenlijk hebben hun restaurants vijf Michelin sterren, een unicum in Nederland!

Nuchter, wars van kapsones, innovatief en een stevige reputatie in de culinaire wereld, zo ziet Smulpaapje dit culinaire echtpaar. Maar hoe denken zij eigenlijk over kinderen en (uit) eten. Smulpaapje vroeg het hen!

Wat is jullie visie als het gaat om kinderen en eten?

Wij zijn van mening dat je kinderen alles moet laten proeven. Natuurlijk lusten ze niet altijd alles, maar doorzetten is belangrijk. Wij hebben onze kinderen altijd alles laten proeven. Zo ontdekken ze ook wat hun eigen voorkeuren zijn.

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jullie advies/tip/suggestie?

Kinderen moeten groeien in hun smaak. Laat ze alles proeven en ontdekken wat ze lekker vinden. Het is ook leuk om de kinderen mee te laten koken en ze te betrekken bij het bereiden van eten.

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk naar jullie eigen kinderen?

Onze kinderen lusten heel veel. Wij hebben ze ook van jongs af aan mee uit eten genomen. Ze aten dan wat wij ook aten en geen speciale kindermenu’s. Zo hebben ze gerechten ook leren waarderen.

Als hardwerkend gezin vinden wij samen eten met onze kinderen heel belangrijk. Het voor ons altijd een waardevol gezinsmoment. Elke dag rond 17.00 uur eten we thuis met onze kinderen en dat zijn de momenten dat je gezellig praat en samen je geluk deelt. Op zondag gaan we altijd lekker uit eten.

En wat merk je van die visie  in jullie restaurants? Wat eet mijn dochter als ik met haar bij jullie zou komen eten?

Zij zou dan eten wat de volwassenen ook eten en we gaan ervan uit dat ze dit heerlijk vindt. Als ze toch liever een ander gerecht wil, is dit natuurlijk mogelijk. Maar wel op de Librije-manier! Als ze bijvoorbeeld graag tomatensoep wil, dan wordt dat wel een driesterren tomatensoep met verse tomaten.

Wat aten jullie zelf vroeger graag?

Jonnie: speklappen met bietjes en ui
Thérèse: bloemkool van mijn moeder, met kookaardappeltjes.

Je mag het ultieme Smulpaapje kindermenu samenstellen; hoe ziet dat eruit?

Een utiem Smulpaapje kindermenu ziet er voor ons als volgt uit:
Als voorgerecht kabeljauw, een hoofdgerecht met lamsnek en het dessert mogen de kinderen bij ons in de keuken zelf komen bereiden.

Wat is jullie advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

Probeer te experimenteren!