Menu Vind Restaurant
* maandag 25 december 2017 *

Terugblik 2017

Susan Aretz – Smulpaapje Nieuws

behindthescenesterugblik

Wat is dit jaar bizar snel voorbij gevlogen. Niet normaal gewoon. En wat is er, wéér, een hoop tofs gebeurd. Ik heb het idee dat ieder jaar dat ik deze terugblik schrijf het jaar ervoor gaver en gaver is. En vorig jaar was ook al zo'n awesome jaar.

Het is in alle opzichten een wervelwind aan gebeurtenissen geweest. Maar wat mij betreft zijn we eigenlijk pas nét begonnen...

5 jaar Smulpaapje

In het tweede jaar dat ik me alleen nog maar richt op Smulpaapje (en er dus niet meer naast werk) vieren we ook vijf jaar Smulpaapje. Met heel veel toffe winacties, ontmoet ik lezers, heb ik een week lang mijn eigen pop-up restaurant in Amsterdam en is er een speciale Foodelicious box, die ik mag samenstellen.

Vijf jaar Smulpaapje. Niet normaal zo gaaf. Die vijf jaar zijn, net als dit jaar, voorbij gevlogen. Ik kijk terug op een heerlijk feestelijk jaar en verheug me op de volgende vijf!

Record bezoekers Smulpaapje.nl

Vorig jaar vond ik het al waanzinnig. Een verdubbeling aan unieke bezoekers. Maar het blijkt nog meer te kunnen. Want dit jaar neemt het aantal bezoeken en bezoekers aan de site wederom toe. Meer dan 34.500 unieke bezoekers telde ik de laatste periode van het jaar, per maand dus. Echt zó gaaf. Dank jullie allemaal daarvoor!

Voedingseducatie

Een van de projecten die ik dit jaar (betaald) deed was het adviseren en begeleiden van een voedingseducatietraject op een school in Amsterdam. Het is zo bijzonder om - volledig in lijn met de filosofie van Smulpaapje - bezig te zijn met het daadwerkelijk zorgen voor beter eten voor kinderen, uit én thuis. Uit in dit geval op school, maar ook door ze te laten zien dat je, ook met beperkte middelen, thuis gezond kunt eten. Heel waardevol!

Wat lunchen we vandaag?

Een héél groot deel van dit jaar stond in het teken van het uitbrengen van mijn tweede boek - Wat lunchen we vandaag?.

Want niet alleen moest het geschreven worden. Het moest ook gefotografeerd worden (waar héél veel boodschappen voor nodig waren). Opgemaakt worden door de vormgever. Gecorrigeerd. Bijgestuurd. Toch nog wat laatste foto's. En ja, dan is het er eindelijk.

Een te gekke boekpresentatie, mede met dank aan Jochem Myjer die het eerste exemplaar in ontvangst nam, met allemaal lieve vrienden, familie en pers om het mee te vieren. En daarna gaat het boek de winkel in.

Super mooie publicaties kwamen er. In Vrouw magazine, in Flair, Kidsweek, Vrouw Glossy en niet te vergeten in Koffietijd en 5 Uur live, Super trots!

In de keuken met...

Afgelopen jaar startte ik met de interviewreeks 'In de keuken met...' waarbij ik met foodprofessionals, mensen die de hele week voor hun werk bezig zijn met eten, de keuken induik om er achter te komen hoe ze thuis eten.

In sommige gevallen duiken we figuurlijk de keuken in, maar het leukste zijn de interviews waarbij we letterlijk de keuken induiken. Dat levert een hilarisch filmpje op met bijvoorbeeld Mathijs Vrieze, maar het levert ook regelmatig heerlijke recepten op. En fijn leesvoer!

In de keuken met Yvette van Boven

Volgend jaar ga ik dan ook zeker door met deze reeks, want er staan nog zó veel mensen op mijn lijstje, van wie ik het hemd van het lijf wil vragen. En we beginnen in het nieuwe jaar met een interview met een van mijn eigen Nederlandse kookhelden, Yvette van Boven! Hoe leuk is dat?! Maar wie zou jij nog graag terug zien in deze reeks?

Nigella Lawson

Als je het hebt over kookhelden en culinaire voorbeelden, dan hoort Nigella zeker ook thuis in dat lijstje. Ik vond het zó gaaf  om haar dit jaar - heel kort - te mogen ontmoeten. Tijdens een signeersessie nam ze de tijd om ál mijn boeken van haar te signeren en even te babbelen. Een absoluut hoogtepunt ook dit jaar!

Koffietijd - 5 uur Live

Tja, en dan was er nog mijn televisiedebuut. Zeker ook in de categorie mijlpalen. Live koken tijdens Koffietijd én de hele week te zien bij 5 uur Live. Super veel leuke en lieve reacties op gehad. Dank je wel nog daarvoor. Dit kan in ieder geval weer van mijn bucktetlist af ;-)

Smulpaapje reist

En ook dit jaar waren er weer een aantal fijne reisjes. Met voor het eerst dit jaar een persreis, naar Texel. Het weekend voor mijn boeklancering waaide ik uit aan het strand, at m'n buikje vol tijdens Texel culinair

en raakte verslingerd aan de kaas van Wezenspyk (die ik sinds dat weekend consequent laat aanvoeren, op welke manier dan ook maar lukt).

Maar we gingen ook (meerdere keren, lang leve vrienden & familie aldaar) naar Berlijn, naar Londen, ontdekte culinair Den Haag én Den Bosch en ik werd verliefd op wandelen (én eten) in Oostenrijk.

Perslunches en -diners

En tot slot was het natuurlijk totààl geen straf om dit jaar meerdere keren - op uitnodiging - uit eten te mogen in prachtige restaurants. Zeker als dat in restaurants is waar ik, zonder twijfel, ook met liefde mijn eigen rekening zou willen betalen.

The Park Rotterdam

Mijn persoonlijke hoogtepunten waren de perslunches in The Park (Rotterdam), oa. ter gelegenheid van de Week van de fantasie.

Maar ook om de Fruits de Mers 10daagse af te trappen. En laten we ook niet de Escoffier lunch vergeten. Genieten! Dank je wel aan Erik van Loo, Erik de Wit, Tony Mastrantuono en al het andere personeel (en miss Publicity) voor de gastvrije ontvangst het afgelopen jaar!

Alex invites

De lunches ter gelegenheid van Alex invites - in Hoofdstad Brasserie - waren minstens zo memorabel. Na de eerste lunch bij chef Alex Haupt ontstond een waardevolle vriendschap, die liefde voor lekker en goed eten als vertrekpunt kent.

Thuis, maar zeker ook in het restaurant weet deze jonge chef te imponeren. Met toffe gasten, maar met minstens zulke toffe gerechten. Je kunt me voor weinig wakker maken, maar de steak tartare van Alex is een van de weinige dingen waar dat voor mag! Ik heb zo het gevoel dat 2018 voor deze chef - die zijn carrière voortzet buiten Hoofdstad Brasserie - een heel bijzonder jaar wordt...

Maar er waren natuurlijk nog veel meer heerlijke eetmomenten het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld in restaurant Roots in Rotterdam, tijdens de pop-up van Bart van Olphen en zéker ook tijdens de boeklancering van het mosselboek van Bart in Café Caron. Het is geen wonder dat ik van z'n lang zal ze leven nooit een slanke den zal worden ;-)

Wat brengt 2018?

Was 2017 PR-technisch gezien het beste jaar ooit, voor 2018 staan er een aantal te gekke samenwerkingen op de planning. Jullie weten dat ik daar zeer selectief in ben, omdat ik altijd wil dat een samenwerking past bij de filosofie van Smulpaapje "goed eten voor kinderen, uit én thuis".

Ik vind het dan ook super dat ik met een aantal partijen juist ga werken aan dat aspect; 'goed eten voor kinderen' En dat gaat op een verschillende manieren gebeuren. Hou de site in de gaten, want ik zal je daar binnenkort meer over vertellen!

bubbels.jpg

Voor nu ga ik even genieten van wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Ga ik met mijn gezin en vrienden proosten op wat er komen gaat en hef ik het glas ook op jullie. Op jullie en onze gezondheid (want dat die kwetsbaar is merkten wij helaas kort voor het einde van het jaar in ons eigen gezin), op de liefde en het leven en hoop ik vooral dat jullie ook komend jaar weer met regelmaat mijn avonturen op Smulpaapje blijven volgen. Cheers! 

Eén reactie

Reactie van Andrea - Anniepannie.nl

Wat onwijs tof en inspirerend om te lezen! Ik wens je net zo’n geweldig (of zelfs NOG geweldiger) 2018 toe.

Reactie formulier