Menu Vind Restaurant
* vrijdag 29 mei 2015 *

Smulpaapje verklaart het BBQ seizoen voor geopend!

Susan Aretz

Met de zomer voor de deur is het tijd om de barbecue uit het stof te halen en ons weer eens te verdiepen in de geneugten van buiten koken én eten. Omdat wij het barbecueën deze zomer héél serieus nemen, neem ik jullie mee in de wereld die buiten koken heet.

Want er kan zó veel meer met een barbecue dan alleen een kant en klare hamburger erop grillen!

Verschillende soorten barbecues

Er is een legio aan barbecues op de markt tegenwoordig. En dat gaat van wegwerpbarbecues, tot complete buitenkeukens. Ook hoe je je barbecue wilt stoken, houtskool of op gas, de keuze is aan jou. Alles hangt ook af van hoe vaak je buiten wilt koken/grillen en natuurlijk ook van je budget.

Kamado barbecue

Na jaren tot volle tevredenheid op een Weber gebarbecued te hebben besloten wij dit jaar tot de aanschaf van een kamado barbecue. Dit type barbecue is gemaakt van keramiek. Iedereen heeft wel eens gehoord van de big green egg. Een fantástische keramische barbecue, maar ook eentje met een behoorlijk prijskaartje. De Black Bastard die wij kochten is een zelfde type barbecue, en hoewel nog steeds best prijzig, nét iets vriendelijker voor de portemonnee dan de BGE.

Black Bastard

Op een keramische barbecue kun je niet alleen grillen, maar je kunt er ook op lage temperatuur op koken. Ideaal dus voor slow cook gerechten als pulled pork, die je rustig 12 uur op de barbecue laat liggen op lage temperatuur.

Stook je ‘m flink op dan kun je er zelfs pizza’s en flammküchen op bakken. Een echte buitenoven dus. Alle gerechten die ik de komende tijd met je deel, die wij van de Black Bastard maken, zou je dus ook in een reguliere oven kunnen maken.

Vlees, vis én groente

Je bent al snel geneigd om alleen worstjes en hamburgers op de barbecue te gooien, maar er kan echt zó veel meer. Grill een hele vis, maak groentespiesjes, maiskolven of grill asperges op de barbecue. Een gepofte aardappel? Het kan allemaal.

Ik ga jullie de komende tijd laten zien dat wat je ook wilt eten, je met een barbecue echt hele maaltijden kunt bereiden. En dat dat ook weer afwas scheelt is wat mij betreft win/win!

Wat serveer ik erbij?

Het barbecueseizoen staat over het algemeen niet echt bekend als mager. Maar komt dat niet ook omdat we vooral veel vette, kant & klare sausjes en ladingen brood erbij eten? Hoeft eigenlijk niet eens. Want als je die sausjes nou eens zelf maakt, en in plaats van brood lekker groente van de barbecue eet. Dan valt het in eens reuze mee. Ook hiervoor de komende tijd wat extra recepten en tips.

Het zomerseizoen is geopend!

Wat mij betreft wachten we niet tot het mooi weer wordt, maar gaan we het zomerseizoen gewoon zelf heel snel inluiden. Hou de tag #bbq rechtsonder op de site goed in de gaten, want daar worden alle recepten verzameld (en vind je er nu ook al de nodige).

Heb je verzoeknummers voor gerechten van of voor bij de barbecue laat dan onder dit artikel een reactie achter. Dan ga ik voor je aan de slag zodat jullie met het héle gezin, lekker deze zomer gevarieerd eten van de barbecue.

2 reacties

Reactie van dijsseldonk

hallo ben ook van plan een keramische bbq te kopen.nu is mijn vraag welke atributen ik er zeker bij moet kopen en welke niet. Hoofdzaak is dat ik wil slow cooking doen. Groeten Hein.

Reactie van Smulpaapje

Dat is een beetje afhankelijk van waar je 'm allemaal voor wilt gaan gebruiken. Maar in ieder geval is een plate setter slim, omdat je daardoor ook indirect kunt koken wat voor slow cooking belangrijk is

Wij hebben een platesetter, ribbetjesrek (voor spareribs) en een pizzasteen erbij gekocht. Laat je vooral in de winkel ook goed voorlichten, want je doet wel een investering.

Reactie formulier