Menu Vind Restaurant
* vrijdag 24 april 2015 *

Smulpaapje is te gast bij Koop een Koe

Susan Aretz

Stel je voor; je loopt in een wei, met om je heen allemaal verschillende soorten koeien. Nieuwsgierig komen ze op je af. Prachtige beesten, niet onder de indruk van een hele zwik mensen die ze staan aan te staren.

Dan ben je beland op het ‘crowd butching’ event van Koop een Koe. Een van de mooiste foodconcepten die ik ken. Ik vertel je er graag wat meer over!

Ivo Rijen “als mensen zeggen dat het niet kan, weet ik dat ik goed zit”

Ivo Rijen (oprichter van de Krat (over mooie concepten gesproken) en man achter verschillende foodconcepten, zoals Marqt) bedacht het idee om met meerdere mensen een koe kopen die op duurzame en dierverantwoorde manier grootgebracht én geslacht zou worden.

Ivo testte het idee bij een aantal mensen, die stuk voor stuk riepen dat dat nooít van de grond zou komen. Dé stimulans voor Ivo om er toch mee aan de slag te gaan. En Nederland bleek er klaar voor. Koop een koe werd een doorslaand succes. Maar wat is dat nou eigenlijk, ‘crowd butching’?

Wat is dat eigenlijk, crowd butching?

Via Koop een koe koop je alleen, met vrienden, buren en/of familie virtueel stukjes van zo’n koe. Als álle delen zijn verkocht, pas dan wordt de koe geslacht. En ook dat gebeurt zo diervriendelijk mogelijk, stressvrij zoals de boer het noemde. Want dat is niet alleen beter voor de koe, het is ook beter voor het vlees. En dat is uiteindelijk waar de consument het op beoordeelt.

Koop een (blije) koe

In Baambrugge, op steenworp afstand van de Lindenhoff (een foodies paradijs!) lopen tientallen koeien. Die grazen in de (onbemeste!) weide, staan met elkaar gezellig in een ruime en lichte stal. In alles worden de dieren vertroeteld. Er is niet geknoeid met hun voer. Ze krijgen geen preventieve antibiotica. Maar ze staan er wel om geslacht te worden. Idealiter als ze tussen de 4 – 8 jaar oud zijn.

Is vast duur, zo’n blije koe?

Gezamenlijk koop je dus een koe. Die vervolgens wordt opgedeeld in alle eetbare delen. Mooi rood vlees, maar ook stoofvlees, worstjes en hamburgers. Er wordt niks verspild. Koop een koe verpakt dat vacuüm voor je en bezorgt het thuis. Hoe ideaal wil je het hebben. Duur? Zeker niet. Omgerekend betaal je € 1,72 per maaltijd per persoon (voor het vleescomponent). Per koe wordt er 7,5kg! vlees (per koper) uit gehaald. En alles kan in de vriezer, waarna je 29 maaltijden lang geen omkijken hebt naar je vlees.

Koe blij, jij blij

Het vlees is duurder dan in de supermarkt. Klopt. Het grootste pluspunt (vind ik) is dat ik sowieso mijn vlees al bij een ambachtelijke slager koop, maar via dit concept weet je ook nog eens álles van het vlees dat je eet. Want echt alles wordt bijgehouden en is inzichtelijk. Traceerbaar vlees van een blije koe. Als je daar niet blij van wordt?

Rondleiding

Ik wil al tijden over Koop een koe schrijven. Omdat ik het principe ondersteun. Omdat ik blij ben met initiatieven die zich inzetten voor duurzaam en eerlijk vlees. Door de rondleiding die wij kregen was het nu mogelijk dit alles ook eens in levende lijve te zien. Met eigen ogen te zien hoe trots de boer is op zijn bijdrage aan eerlijk vlees. Het enthousiasme in de ogen van Ivo, als hij het over zijn concept heeft.

Minder, maar beter

Liever eet ik minder vlees, maar van betere kwaliteit en voor een eerlijkere prijs dan de kiloknallers die ik in de supermarkt zie. Waarvan ik bovendien geen enkel idee heb wat er met dat vlees is gebeurd.  Wanneer je dat principe ook nog eens tot aan je voordeur thuisbezorgd krijgt dan is er geen enkele reden om niet een eigen aandeel in een blije koe te bestellen.

Smaken verschillen

Ondanks dat smaken verschillen kan ik je zeggen dat het vlees dat wij geproefd hebben tijdens de workshop met Alain Caron verrukkelijk was. Zó mals dat we er zelf steak tartare van konden maken en de rosbief maar even op de grill hoefde voordat het opgegeten kon worden. Het eten in een dergelijke setting droeg absoluut blij aan het geheel. Wanneer eet je nou onder een hooiberg? Met dat hooi, maakte Alain Caron samen met chef Ruben van Le Garage fantástisch ijs. Heel bijzonder.

Ontdek het zelf

De hamburgers die we mee naar huis kregen gaan, zodra het maar even kan, op de barbecue en hét moment dat onze vriezer (die altijd tjokvol zit) ook maar weer een beetje ruimte heeft gaat daar onze eigen blije koe in!

Aanvullend werd door zowel de boer, als Ivo beaamt dat het vlees per koe kan verschillen. Of zoals zij zeiden “het blijft een natuurproduct, en de ene koe is de andere niet”. Goed om te weten en we gaan het ontdekken.

Wil jij zelf ontdekken of een koe kopen iets voor jou is, kijk dan voor meer informatie op hun website.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een event waarvoor Smulpaapje was uitgenodigd door Koop een Koe en Miss Publicity. Het is en blijft altijd een persoonlijke, maar oprechte impressie van mijn indrukken en ervaring.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier