Menu Vind Restaurant
* woensdag 28 augustus 2013 *

Smulpaapje interviewt! - 'Geen kindermenu meer is win/win'

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

In ‘Smulpaapje interviewt laten wij bekende en minder bekende chefkoks aan het woord over kinderen en (uit) eten. Dit alles ter inspiratie en de hoop dat restaurants die nog traditionele kindermenu’s serveren overtuigd raken dat kinderen echt meer lusten dan dat. Maar wat spreekt nou nòg mooier tot de verbeelding dan een chefkok die die overstap al gemaakt heeft?!

Smulpaapje sprak met Hans Braaksma (1981), chefkok van Bistro Bouillabaisse. Een gesprek dat volgens ons vele restaurants zal inspireren. En wij hopen dan ook dat nog veel meer restaurants hun goede voorbeeld zullen volgen!

Meer variatie

Hans startte anderhalf jaar geleden als chefkok bij Bistro Bouillabaisse, waar destijds nog een standaard kindermenu op de kaart stond. “Maar ouders wilden het graag anders en vroegen regelmatig of er niet iets lekkerder mogelijk was. Dat heeft ons doen besluiten om voor kinderen een eigen kaart te ontwikkelen.”

Trend: Kinderen gaan steeds meer uit eten

Maar Hans wilde zelf ook graag meer variatie bieden. “Het is een trend dat steeds meer kinderen mee uit eten gaan. En ouders willen ze steeds meer laten proeven. Televisie speelt daar zeker ook een rol in. Denk maar aan alle kookprogramma’s op tv. Dat heeft een domino-effect naar de restaurants toe. Restaurants die dat niet oppikken missen volgens mij echt de boot.”

Ook zakelijk een slimme stap

Meedenken met je gasten is wat Hans betreft het uitgangspunt. Maar ook zakelijk gezien heeft de switch hen geen windeieren gelegd. “Ouders zitten rustiger, als hun kinderen ook echt mee eten. Als je ze alleen frietjes en een snack meegeeft zijn ze zo uitgegeten en wordt het voor ouders ook ongemakkelijk nog een extra wijntje te bestellen. Wij merken dat ze dat nu wel doen. Kinderen krijgen òòk een amuse. En als ze willen mogen ze meehelpen met hun eigen dessert. Ik laat ze dan ook altijd wat verrassende smaken proeven. Het is leuk om hun reacties daarop te zien.”

Restaurants hebben voorbeeldfunctie

Waarom restaurants dan toch kindermenu’s blijven serveren? Volgens Hans is dat deels gemakzucht. “Tuurlijk is het makkelijk iets te frituren. Maar wij hebben als kok, en als restaurant een voorbeeldfunctie en zouden het goede voorbeeld moeten geven.”

Geen kindermenu’s is win/win situatie

Zijn advies aan restaurants die willen overstappen? “Er is voor restaurants hiermee op verschillende vlakken winst te behalen. Wij hebben er buitengewone tevreden gasten door gekregen, die nu op hun gemak nog een extra glaasje wijn bestellen omdat hun kinderen zo lekker mee zitten te eten. Dus zakelijk is het slim. Maar daarnaast is het ook gewoon tè makkelijk om voor standaard te gaan.”

Word ook Smulpaapje restaurant

Stap je als restaurant òòk af van het standaardmenu en wil je vermeld worden op Smulpaapje.nl dan kun je je hier aanmelden. Weten hoe je mèèr uit je vermelding kunt halen? Kijk dan bij onze zakelijke mogelijkheden.