Menu Vind Restaurant
* donderdag 11 juli 2013 *

Smulpaapje interviewt! - Robert Kranenborg

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

Smulpaapje.nl staat voor kinderen en lekker (uit) eten. Wij zijn van mening dat al op een jonge leeftijd smaak aangeleerd kan worden. Thuis, maar ook als er uit wordt gegeten. Smulpaapje zet dan ook die restaurants op de kaart die meer bieden dan het standaard kindermenu en die daarmee bijdragen aan de smaakontwikkeling van kinderen.

In 'Smulpaapje interviewt!' laten we, ter inspiratie, bekende en mindere bekende chefs aan het woord over (hun visie op) kinderen en (uit) eten. In de vorige editie spraken we met de jongste sterrenchef van Nederland, Niven Kunz. Dit maal een “oude rot” in het vak, Robert Kranenborg.

"Eten is belangrijke bouwstof voor kinderen"

De meeste mensen kennen Robert Kranenborg (1950, vader van 2 kinderen) op dit moment voornamelijk van televisie, van kookprogramma’s als Over de Kook en TopChef. Maar Robert heeft een lang en indrukwekkend culinair curriculum. Gestart op jonge leeftijd in het restaurant van zijn vader werkte hij in menig sterrenrestaurant. Robert Kranenborg heeft een duidelijke mening over kinderen en eten in het algemeen en kindermenu’s in het bijzonder. Een goede reden om hem op Smulpaapje hierover aan het woord te laten.

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

Het gaat er enerzijds om dat je met plezier eet, maar anderzijds is voeding een bouwstof juist voor kinderen. Het is dus belangrijk dat kinderen, al van jongs af aan, goed te eten krijgen. Nederland is volgens mij het enige land dat het principe van een kindermenu kent, belachelijk!

Wat at jezelf vroeger graag?

Ik was dol op kroketjes, want die werden toen nog allemaal vers gemaakt, lekker op vers witknipbrood met roomboter Maar ik was ook dol op een boterham met pindakaas of lekker een gebakken tong.

Was je een makkelijke eter?

Ik was absoluut een makkelijke eter, echt een snaaier. Kon ook niet anders met een restaurant aan huis, ik kon zo de keuken in lopen en alles uit de koelkasten pakken.

We weten dat je geen voorstander bent van kindermenu’s. Maar stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale kindermenu er dan uit?

Met vis, rijst en groente kun je het lekkerste menu maken wat mij betreft. Dus die drie elementen horen in mijn optiek thuis in een goed menu voor kinderen.

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

Kook vers voor de kinderen! En niet alleen om ze in een restaurant rustig te houden aan tafel, maar ze moeten er ook van groeien. Je kunt een kind niet opvoeden met producten uit de frituur!