Menu Vind Restaurant
* donderdag 22 augustus 2013 *

Smulpaapje interviewt! - Julien van Stokkem

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

Smulpaapje.nl gaat over kinderen en lekker (uit) eten. Wij zijn van mening dat al op jonge leeftijd smaak aangeleerd kan worden. Thuis, maar ook als er uit wordt gegeten. Veel restaurants serveren nog de standaard kindermenu gerechten. Smulpaapje zet juist die restaurants op de kaart die meer bieden dan dat en die bijdragen aan de smaakontwikkeling van kinderen. In deze reeks laten we, ter inspiratie, bekende en mindere bekende chefs aan het woord over hun visie op kinderen en (uit) eten.

De laatste keer spraken we met tweesterrenchef Hans van Wolde van restaurant Beluga in Maastricht. Dit keer spreken we chef kok Julien van Stokkem van restaurant Balijepark, een van de Smulpaapje restaurants van het eerste uur.

Julien (1979, 2 kinderen) studeerde in 2012 af aan de Cees Helder Academie. Hij behoort samen met vier anderen tot de eerste lichting van deze ondernemersopleiding. Julien is eigenaar en chef van restaurant Balijepark, dat in maart 2012 opende in de Leidsche Rijn. Balijepark is een van de eerste restaurants die op Smulpaapje.nl stond en fervent voorstander van kinderen die met hun ouders mee eten.

"Ouders, neem je verantwoordelijkheid!"

Wat is jouw visie als het gaat om kinderen en eten?

“Kinderen van nu weten veel meer over eten dan kinderen van pakweg 10 jaar geleden. Naast alle programma’s op tv en artikelen in tijdschriften vinden ouders het zelf ook leuk om met hun kinderen te koken. Naast deze positieve ontwikkeling neemt het gemak en de snelheid van leven ook toe. Een magnetronmaaltijd, een ritje door de Mc-drive, het wordt steeds gemakkelijker. Ouders zijn veelal tweeverdieners en hebben minder (vrije) tijd met hun kinderen dan 10 of 20 jaar geleden.

Veel ouders zijn, in mijn optiek, dan vaak geneigd dit te compenseren met makkelijk (lekker) en ongezond eten. In mijn ogen zouden ouders juist hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen, om hun kinderen wat bij te brengen over (gezond) eten. Juist omdat dit zo’n belangrijk onderdeel is van de opvoeding en we steeds meer over eten weten is het goed dit mee te geven voor de toekomst (van hun kinderen).”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Hou het leuk en ongedwongen. Kinderen iets mee laten helpen of maken, maakt ze enthousiast en opener om dingen te proeven. Ik weet dit doordat ik een aantal keer kinderkookcursussen heb gegeven. Hele vissen en eenden maakten we soms samen schoon. Het was daardoor extra bijzonder om dit met elkaar op te eten.”   

Wat at jij zelf vroeger graag?

(lachend) “Dat is makkelijk, “appelmoes” Alles at ik samen met deze vruchtenpuree. Het is bijna niet meer voor te stellen dat ik vroeger een slechte eter was. Er was niet veel wat ik lekker vond. Regelmatig kwam dan de heilige pot weer op tafel om dit probleem op te lossen. Ik word hier nog geregeld aan herinnerd als ik bij mijn moeder aankom met een bijzonder ingrediënt of verrassende smakencombinatie.”

Hoe ziet jouw ideale kindermenu eruit? En waar let je dan op?

“Vers, groente èn kleur. Vers lijkt logisch, maar veel kinderen zijn toch niet gewend om verse ingrediënten te eten. Ze te verleiden door middel van een speelse presentatie en een duidelijk hoofd ingrediënt (vis of vlees) doet vaak wonderen.”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Experimenteer eens met alternatieve (gezonde) kindergerechten buiten de menukaart om. Laat personeel er enthousiast over vertellen. Ik kan mij voorstellen dat als gasten gewend zijn om in je restaurant friet of pannenkoeken te bestellen het moeilijk is om in een keer over te stappen naar alleen maar gezonde gerechten voor kinderen. Doe het daarom stapsgewijs.

Ik vind dat je als restaurateur ook je verantwoordelijkheid moet nemen om alternatieve gerechten aan te bieden. Het is iets wat op dit moment erg leeft bij veel mensen, daardoor een gemiste kans wanneer je hier niks mee doet.”