Menu Vind Restaurant
* maandag 19 januari 2015 *

Smulpaapje eet: Seizoensgroente (januari)

Susan Aretz

knolselderijseizoensgroente

Iedere maand kent zijn eigen lievelingen qua groente en fruit. Vanaf nu neem ik jullie maandelijks mee in de seizoensgroenten van dat moment. Ik selecteer een seizoensfavoriet en vertel je er meer over. En natuurlijk maak ik ook een aantal gerechten ermee.

Zo kun je iedere maand genieten van het beste dat de natuur te bieden heeft qua smaak en budget. Want seizoensgroente zijn niet alleen lekkerder, maar ook veel beter betaalbaar als je ze in hun eigen piekperiode koopt. We trappen deze maand af met een knolletje!

Knolselderij

De seizoensfavoriet van januari is de knolselderij. Een veelzijdig knolletje dat je voor meer kunt gebruiken dan alleen soep. Knolselderij is een variant van selderij, maar groeit grotendeels onder de grond. De knollen zijn veelal met loof (dat ook te eten is) te koop en zijn grof van structuur. Je kunt de knollen heel goed met een dunschiller schillen, of met een scherp met de buitenkant dun wegsnijden.

Voedingswaarde

Knolselderij is veel gezonder dan je zou denken. Het zit tjokvol vitamine C, B11 en B1. En uiteraard is het, zoals alle groente, een calorievriendelijke invulling van je maaltijd. Daarnaast is knolselderij ook nog eens heel budgetvriendelijk en veelzijdig in gebruik.

Wat maak je met knolselderij?

Soep is een van de meest bekende gerechten met knolselderij, net als het gebruiken in een stamppotje. Maar je kunt zoveel meer met knolselderij, zoals bakken of het gebruiken in salades. Dit maakten wij afgelopen maand met knolselderij

Aardappelsalade met knolselderij en garnalen
Gebakken wintergroente, met knolselderij en appel
Maaltijdsalade met linzen en knolselderij

Seizoensgroenten in januari

Maar er zijn nog meer lekkere seizoensgroente te krijgen deze maand. Denk bijvoorbeeld eens aan boerenkool, pastinaak, rode kool, spruitjes, savooiekool, schorseneren, witlof, zuurkool.

Je ziet het, er is ook in de winter volop keuze uit lekkere groente. Volgende maand een nieuwe seizoensfavoriet!

Eén reactie

Reactie van Yvette

Hoi Susan, leuk maandelijks item! Mag ik hiernaar linken vanuit mijn pagina Samen koken, samen afvallen? Smakelijke groet Yvette

Reactie formulier