Menu Vind Restaurant
* dinsdag 25 september 2018 *

Platform GoDo gelanceerd door prinses Laurentien

Susan Aretz – Smulpaapje Nieuws

Vanochtend vond in CORPUS (vlakbij Leiden) de feestelijke lancering plaats van het Nationaal Actieprogramma GoDo. Een grote groep leerlingen van Basisschool de Bolster uit Amersfoort ging met prinses Laurentien (oprichter Missing Chapter Foundation) in gesprek over hoe ze in hun gezin meer aandacht willen en kunnen besteden aan gezonder eten, meer bewegen en samen ontspannen.

Een ongelofelijk interessante ochtend, ook voor Smulpaapje. Ik vertel je er graag meer over!

GoDo_Foto-Arie-Kievit Smulpaapje
 foto: Arie Kievit

Platform GoDo gelanceerd

GoDo is door kinderen bedacht en ontwikkeld aan de hand van co-creatiesessies op 10 scholen door heel Nederland. De acties zijn kleine stapjes, laagdrempelig en gemakkelijk toe te passen in het dagelijks leven zodat ze vol te houden zijn. Er zijn drie pijlers - voeding, beweging en ontspannen - die centraal staan bij GoDo. Het programma richt zich op blijvende gedragsverandering doordat kinderen het hele gezin op een aansprekende manier tot actie aanzetten.

Uit de feedback van kinderen bleek vandaag ook weer hoe belangrijk het is dat ouders een positief voorbeeld laten zien. Een spiegel ook voor veel volwassenen in de zaal "ouders zitten wel héél veel op hun mobiel" "als mijn moeder de hele tijd vertelt hoe moe ze is, voel ik me daardoor ook minder lekker". Maar ook, "het is zo leuk om samen met mijn vader te gaan wandelen"

Kinderen nemen de energie van hun ouders (en hun gedrag!) dus in heel veel gevallen over. Ook als het gaat om eten en bewegen. Niks nieuws, maar toch weer goed om even bij stil te staan.

Wat gaat GoDo doen?

De kinderen zijn de aanjagers en gaan kijken hoe ze er voor kunnen zorgen dat ze beter in hun vel komen te zitten. En voor ieder kind is dat anders. Zij zijn ook degenen die met de initiatieven zijn gekomen die je terugvindt in het GoDo programma.

GoDo prinses Laurentien Smulpaapje
foto: Arie Kievit

Ze worden daarbij geholpen door Missing Chapter Foundation - opgericht door Prinses Laurentien - en groot voorvechter van het geven van een stem aan kinderen. Daarbij ondersteund door Albert Heijn (waar ik in het verleden ook al een tof voedingsproject mee samen deed) en die al meer dan tien jaar 'Ik eet het beter' als project hebben én zich laten bijstaan door een Raad van Kinderen. En de derde partner in dit project is Friesland Campina.

Hoe zien kinderen kindermenu's?

Ik was in de gelegenheid gebruik te maken van het aanwezige kinderpanel, door ze een vraag te stellen vanuit het perspectief van Smulpaapje. Hoe kijken kinderen aan tegen kindermenu's vroeg ik, via prinses Laurentien, aan de kinderen. En hoewel de kinderen, heel eerlijk, aangeven dol te zijn op frietjes vinden ze toch ook dat er best meer variatie mag.

Voorstellen die ik hoorde waren o.a. kleinere porties van de grotemensenkaart "ik hou ook van curry, dat vind ik lekkerder dan het kindermenu maar het is me vaak te veel" of "zet ook tomaatjes, komkommers e.d. op het menu, die vind ik namelijk wél lekker" maar ook "liever een gezonde smoothie dan frisdrank". Heel verhelderend om ook vanuit kinderen te horen dat ze echt wel graag meer eten dan alleen maar standaard kindermenu items. Tof!

De plannen van GoDo

Vanuit Missing Chapter werd heel nadrukkelijk aangegeven dat zij hulp willen bieden aan álle gezinnen bij het beter in je vel zitten. Maar er is meer nodig dan alleen goede inittiatieven, dus werd er opgeroepen mee te denken en mee actie te ondernemen om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Smulpaapje pakt daarin, net als alle voorgaande jaren, natuurlijk heel graag haar rol en gaat ook met een aantal partijen in gesprek.

Wat kun jij doen?

Ga naar Go-Do.nl om te kijken wat de eerste stappen zijn die jij met je gezin wilt nemen. Mijn advies; ga ook écht eens in gesprek met je kinderen om te horen hoe zij over bepaalde zaken denken. In een open sfeer, waarbij niet meteen een oordeel wordt geveld over wat zij voorstellen. Ga er met 'open mind' in. Het is verrassend welke goede ideeën deze kleine mensjes vaak hebben. Ik zou het héél leuk vinden als je mij laat weten wat dat in jullie gezin heeft opgeleverd!

Ik ben in ieder geval weer extra geïnspireerd én gemotiveerd om via Smulpaapje mijn steentje bij te dragen aan goed eten met kinderen, uit én thuis. Ik hoop jij ook!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier