Menu Vind Restaurant
* maandag 17 oktober 2016 *

Met kinderen naar New York

Susan Aretz – Smulpaapje ontdekt

nyc inspiratiesmulpaapjereist

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf als eerste moet stellen is, wil ik dat en zijn mijn kinderen hier aan toe? New York is een ongelofelijk drukke stad en je moet wel kinderen hebben die dit trekken en hier aan toe zijn.

Maar als je dan gaat is er, met én zonder kinderen, ieder uur van de dag wel iets te beleven en zul je tijd tekort komen. Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden in New York!

Tips_Skyline.jpg

Met kinderen naar New York

Als je met kinderen naar de Big Apple gaat zul je je programma daar wel op moet afstemmen. Je kunt niet alles zien wat je normaliter, zonder kinderen, zou kunnen bekijken. De stad is te groot, het aantal bezienswaardigheden te veel en je zult je met regelmaat binnen de stad moeten verplaatsen.

Stel je programma dan ook zorgvuldig samen én laat ook goed wat tijd over voor onverwachte momenten, want eigenlijk zijn dat de mooiste. Bekijk de stad door de ogen van je kinderen en je zult verrast zijn!

NYCgo – CityPASS

Dit keer hadden wij, met dank aan NYCgo, een New York cityPASS tot onze beschikking. Een boekje dat je vooraf koopt en waarmee je een groot aantal iconische bezienswaardigheden kunt bekijken. Daar kun je, als je zo'n citypass niet hebt, per keer de toegang voor betalen. Je kunt ze ook in één keer kopen (met aanzienlijke korting) en ze dan meteen op zak hebben.

Niet alleen zorgt dat er voor, zo merkten wij, dat je sneller geneigd bent ergens tóch heen te gaan. Je kunt in een aantal gevallen ook flinke rijen ontwijken, omdat er een aparte ingang is voor houders van deze vouchers.

Bij de Empire State Building, die wij op een populair tijdstip ’s avonds bezochten, scheelde ons dat al gauw 45minuten extra wachttijd. Zeker als je met kinderen gaat is dat het alleen al waard!

De citypass kan vanaf moment van aanschaf 9 dagen lang gebruikt worden, bedenk dus van te voren goed welke bezienswaardigheden je zéker wilt gaan bekijken in de tijd dat je er bent en stem daar je programma (deels) op af. Meer informatie vind je via New York CityPASS. Wil je (nog meer) tips voor familie uitjes in New York, kijk dan hier

Big Apple Greeters

Wil je met een échte New Yorker op stap, probeer dan een wandeling te boeken via Big Apple Greeter. Wij hebben dit een aantal keren gedaan en je ziet écht iets anders van de stad. Je kunt een specifiek deel van Manhattan aanvragen, je kunt je ook laten verrassen.

Geef wel altijd aan dat je met kinderen komt. Overigens kan het ook heel goed gebeuren dat er geen Greeter beschikbaar is (zoals voor ons helaas dit keer) maar het is zeker het proberen waard! Reserveren en meer informatie kan via de site

Favoriete bezienswaardigheden in New York volgens Smulpaapje

Wat je gaat bekijken hangt dus af a) van de hoeveelheid tijd die je hebt en b) of dit je eerste of zoveelste keer New York is. Wij reisden al redelijk wat keren naar New York en een aantal bezienswaardigheden wil je eigenlijk iedere trip weer mee pakken.

Dit zijn wat mij betreft de absolute must sees. Maar het lijstje is niet alleen heel persoonlijk, maar eigenlijk ook nooit compleet want er is zó veel te zien!

Tips_EmpireState.Smulpaapje

Empire State Building

Dit is wat mij betreft, op een heldere avond, echt een must als je je kinderen wilt laten zien hoé groot New York is en hoe de stad, in blocks, is opgebouwd. Je gaat tot de 86e verdieping en kunt dan rondom lopen voor een werkelijk fantástisch uitzicht. Wil je nog hoger? Dat kan. Maar dan betaal je wel extra, bovenop je reguliere ticket.

Let wel op dat het extreem waaierig is, zo hoog boven de stad uit en hou je kinderen op alle momenten in de gaten. Niet alleen is het hoog en druk, het is ook absoluut verboden om ergens op te klauteren en Amerikanen zijn streng…

Tips_Empireuitzicht Smulpaapje

Top of the Rock

Wil je overdag de wijdsheid van New York bekijken dan vind ik dit een mooiere plek dan het Empire State. Zorg ook hier weer dat je er op een heldere dag bent. Je kunt dan zo ver als Brooklyn kijken én je ziet het Vrijheidsbeeld.

Central Park

Niet alleen gratis (altijd fijn in het dure NYC) maar ook echt een topplek om met kinderen naar toe te gaan. Wandelen, ravotten, potje voetballen of naar de dierentuin (niet gratis) het kan allemaal in dit gigantische stadspark, in het hartje van Manhattan. Een oase van rust in de hectiek van de stad.

Tips_CentralPark.Smulpaapje

Wil je picknicken? Op Columbus Circle zit een WholeFoods, waar je inkopen kunt doen. Maar in en rondom Central Park staan ook volop karretjes waar drankjes en hotdogs e.d. wordt verkocht. Laat je niet verleiden tot een ritje in de koets, tenzij je héél veel geld wilt uitgeven. Leuker is het om fietsen te huren en door Central Park te fietsen.

Brooklyn Bridge

Voor een van de mooiste (gratis!) uitzichten op Manhattan loop je over de Brooklyn Bridge. Dat kan vanuit Manhattan, maar ook vanuit Brooklyn. Hou er rekening mee dat het ook hier hartstikke druk is en dat één deel van de brug gereserveerd is voor fietsers.

Tips_uitzichtBrooklynBridge.jpg

Je hoeft ‘m natuurlijk niet helemaal over te steken, maar als je dat wel doet combineer het dan met een wandeling door Brooklyn Bridge park. Niet alleen zit daar de Brooklyn icecream factory er is ook groen genoeg voor kinderen om lekker te ravotten!

Staten Island ferry

Weer een gratis attractie, voor als je niet met de Circle Line Cruises (hoewel wel aan te bevelen!) over de Hudson wilt varen. Met deze ferry vaar je praktisch langs het Vrijheidsbeeld. Je stapt op Staten Island uit en neemt daarna de ferry weer terug naar Manhattan. Fijn ook om even je voeten rust te geven ;-)

Tips_MemorialMuseum.Smulpaapje

911 Memorial Museum

Heb je al iets oudere kinderen dan moet je hier eigenlijk wel naar toe. Het is de meest recente geschiedenis denkbaar waar een museum van is en het is zo ongelofelijk integer gedaan. In het museum is werkelijk alles terug te vinden over de fatale aanslagen op 11 september 2001.

Geluidsfragmenten, videobeelden, resten van brandweerwagens, foto’s. Zo ongelofelijk indrukwekkend en sober tentoongesteld. Trek hier rustig een middag voor uit, dat ga je zeker nodig hebben. Persoonlijk zou ik hier niet met hele jonge kinderen naar toe gaan, maar dat kun je zelf het beste inschatten.

The Higline

Een verhoogde spoorbaan die vanaf 30th Street tot 11th Street/Ganzevoort loopt. Aangelegd maar met waanzinnige uitzichten en streetart die je onderweg tegenkomt. Kom vroeg, voor de meute uit!

Tips_TheMet Smulpaapje

Wat doe je als het regent in New York?

Er zijn volop overdekte locaties te bedenken waar je met gemak een hele dag kunt doorbrengen. Wat dacht je van een van de vele musea? Het MoMa, het Natural History Museum. Wij gingen deze trip naar het Met en ik heb werkelijk met open mond gelopen.

Hoe maak je een museum voor kinderen leuk? Doe een speurtocht, laat ze vertellen wat ze mooi vinden en waarom, laat ze een beroemd kunstwerk natekenen. Er zijn volop manieren om ook dit samen met kinderen te doen!

Shoppen in New York

Of je je kinderen daar écht een plezier mee doet is natuurlijk de vraag, maar New York is wel echt het shopwalhalla. Wij gaan (zonder kind overigens!) altijd in ieder geval een dagje outlet shoppen. Een uurtje buiten NYC zit Woodbury Common Outlet. Vanuit Manhattan (busterminal op Port Authority) gaan er tig keren per dag bussen naar toe (en terug). Een outlet center waar zelfs de hardcore shopper zijn hart op kan halen. Trek er dus echt rustig een dag voor uit!

Verder heb je natuurlijk de grote warenhuizen als Macy’s (waar je 10% korting als toerist krijgt, als je je vooraf registreert), Saks, Bloomingdales, Century 21 (outlet vlakbij WTC met allemaal designerspullen) Wil je een toffe souvenir voor je kinderen, loop dan langs bij Build a Bear op 5th Avenue. En zo kan ik nog wel 3 artikelen volschrijven met shoptips, maar nogmaals ik vraag me af hoe leuk het is om met kinderen een hele dag te winkelen in New York ;-)

Nog wat laatste tips

  • Zorg dat je een goede plattegrond hebt (bij je City Pass krijg je die erbij) zodat je je programma per wijk kunt samenstellen en zo min mogelijk heen en weer hoeft te gaan.
  • Het OV in New York is prima, hoewel er (naast roltrappen) ook nog steeds heel veel trappen zijn. Heb je een kinderwagen bij je houd daar dan rekening mee en neem hier wat extra tijd voor. Persoonlijk loop ik eigenlijk het liefst in New York, ook weer prima om al het lekkers dat je gaat eten te verbranden ;-)
  • Taxi’s in New York zijn, in tegenstelling tot Nederland, harstikke betaalbaar. Zeker als het regent een prima optie. Taxi’s met een lampje op het dak aan zijn beschikbaar. Je roept ze gewoon op straat aan door je hand op te steken (net als in de film)
  • Fooien zijn niet alleen gewaardeerd, maar ook een must in New York. Het loon ligt laag en veel personeel komt rond mede vanwege de fooien. Reken op minimaal 10-15% van het totaalbedrag. Een slimme manier om het te berekenen is om de sales taks (voor NY 8,6%) als fooi achter te laten.
  • Wifi is in New York meer dan prima geregeld. Er is met grote regelmaat publieke WiFi beschikbaar, maar in eigenlijk alle grote winkels en restaurants is er een beveiligde verbinding waarvan het password zonder probleem gegeven wordt.

Van al dat lopen krijg ik trek!

Dat kan heel goed kloppen, want ongemerkt maak je behoorlijk wat kilometers per dag. Maar dat is alleen maar goed, want er is echt op iedere straathoek iets te eten. Al mijn favoriete restaurants en plekjes heb ik voor je op een rijtje gezet. Die vind je hier.

Wat zijn jouw favorieten?

Zoals ik al zij, ik zou boeken vol kunnen schrijven met alles wat er te doen is in New York. Maar die zijn er gelukkig al. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten en als je ongeveer een week hebt is het redelijk goed te doen om de meesten er van te zien.

Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat jouw favorieten zijn. Deel je ze met ons onder dit artikel?

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier