Menu Vind Restaurant
* vrijdag 29 september 2017 *

In de keuken met... Mathijs Vrieze

Susan Aretz – Smulpaapje Interviewt!

indekeukenmet

Mathijs kende ik, voor ik hem een aantal jaren geleden persoonlijk ontmoette, eigenlijk vooral van televisie. De guitige tv chef die nooit sacherijnig lijkt te zijn. In het echt is ‘ie nog véél leuker en er was genoeg aanleiding om hem te vragen voor deze interview reeks.

We doken letterlijk de keuken in, om samen te koken, te filmen en heel veel te kletsen. Over eten, over vriendschap, over zijn carrière én over zijn toekomstplannen.

Mathijs vrieze_indekeukenmet Smulpaapje

Tv chef of ondernemer

Mathijs (1980) is altijd al heel ondernemend geweest; “ik doe wat ik leuk vind en daarmee verdien ik mijn geld. Koken en eten zijn overigens wel altijd de rode draad.”  Op zijn 16e staat Mathijs al in de keuken, gecombineerd met zijn opleiding tot kok. Tot zijn 20e is hij fulltime aan het werk in verschillende restaurantkeukens om zo het vak te leren. Maar hij wil meer dan dat, stapt uit de rat race van de fulltime horeca en vestigt zich als freelance kok.

Vanaf dat moment werkt hij maximaal vier dagen per week, die hij verdeelt over verschillende restaurants, om daar de chef te vervangen. Het brengt Mathijs de variatie die hij nodig heeft. Later combineert hij dat met het ontwerpen van logo’s, menu’s en websites voor horeca bedrijven. Maar de liefde voor koken blijft steeds groeien.

Boeken van Mathijs Vrieze

In die tijd is Mathijs te zwaar en met veel geduld en discipline valt hij in 2 jaar tijd 30 kg af. Het is ook het moment na die periode dat hij in contact komt met Sonja Bakker, die in de buurt woont. Hij werkt een jaar voor haar en draagt bij aan haar succesvolle dieetboeken.

Het levert ook de vraag op waarom hij niet zelf een kookboek gaat maken. Dat gebeurt en in no time zijn er 50.000 stuks verkocht. Daarna maakt hij, in eigen beheer, nóg 5 eigen kookboeken en heeft hij er door de jaren heen ruim een half miljoen van verkocht.. Een getal om zwaar jaloers op te worden!

Mathijs Vrieze op televisie

Het gaat snel met de carrière van Mathijs en word hij gevraagd voor televisie. Eten & daten en Puur Smaak zijn de eerste programma’s die Mathijs voor RTL gaat maken, inmiddels al weer negen jaar geleden. En dat televisie maken bevalt hem hartstikke goed! Op dit moment is Mathijs te zien als presentator van het programma ‘van slager tot chef’, dat aan zijn tweede seizoen is begonnen.

Hoe eet Mathijs Vrieze thuis?

“Ik ben momenteel weer iets strikter aan het eten, dus let ik weer beter op wat ik eet. Als ik gezond eet voel ik me gewoon veel lekkerder.  Ochtends eet ik magere kwark, met zelfgemaakte granola met lekker veel noten en zaden. Met appelmoes maak ik de havermout krokant. Super lekker. En daarbij wat fruitsalade die ik standaard in m’n koelkast heb staan en zelf maak van zeker wel 5 soorten fruit. Héél soms doe ik dan nog wat honing over de kwark heen.”

maaltijdsalade Mathijs_ingredienten

Gezond, maar wel lekker eten

Hij vertelt verder, “maandag tot en met vrijdag sport ik iedere dag, ik doe aan krachttraining afgewisseld met baantjes zwemmen, heel consequent. Daarna heb ik gewoon weer trek, dus dan eet ik iets van zelfgebakken bananenbrood, of ik neem een eiwitshake. Ik ben overigens niet zo’n tuttebel die niet ook af en toe gewoon een stukje chocola ofzo neemt. Of een taartje, als er wat te vieren is. Maar dan moet het wel een lekker taartje zijn, anders eet ik ‘m niet. Het moet het wel waard zijn. En als lunch maak ik iedere dag voor ons tweetjes een uitgebreide maaltijdsalade voor de lunch.”

Balans

De rest van de dag is al net zo gebalanceerd. “’s Avonds eten we vooral veel groente, vaak drie verschillende soorten, samen met wat rijst of noedels ofzo. En dan een stukje vis, kip of rundvlees erbij. Soms ook vegetarisch. Groente is overigens niet alleen mager, maar ook gewoon lekker en je kunt er lekker ongegeneerd veel van eten, zonder dat het aanzet.” Lang duurt dat koken niet in huize Vrieze. “Het eten staat eigenlijk altijd wel in 20 minuten op tafel, geen gedoe! Maarja, ik ben ook erg snel in snijden en goed in plannen en multitasken”

Guilty pleasures

Mathijs eet dus heel gezond en evenwichtig, maar héél soms komt het ook bij hem voor dat hij geen zin heeft om te koken. Vooral na een dag waarbij de agenda overstroomt met afspraken of als ik de hele dag gekookt heb en moe ben, heb ik héél soms geen zin. De ultieme guilty pleasure is dan de Chinees of Thai om de hoek. “Niks bijzonders, maar soms zó lekker. En heel af en toe halen we de Airfryer uit de kast voor frietjes. Liefst dan wel met zelfgemaakte mayo. Hoewel dat ook gevaarlijk is, want je maakt vaak meteen 2 potjes tegelijk en ik ben een enorme mayoliefhebber.“

hondje Mathijs_indekeukenmet

Boodschappen doen

“Hier in Boskoop (waar Mathijs woont, met man & hond) zijn een aantal specialisten, een slager, visboer, bakker, notenbar en kaasboer waar ik regelmatig lekkere dingen koop. Alleen een goede groenteboer mis is écht! De gerechten die ik bedenk moeten echter gemaakt kunnen worden door mensen die hun boodschappen bij de supermarkt doen. Dus dat doe ik vaak ook gewoon of hou er rekening mee.”

Mathijs groeit op in een gezin waar op de kleintjes wordt gelet. Die zuinigheid heeft Mathijs nog steeds. “Als er iets in de bonus is, of is afgeprijsd dan sla ik volop in. Het gekke is dat ik tegelijkertijd niet weet wat ik aan eten uitgeef per week. En ik betaal met liefde veel geld voor een pesto bij de delicatessenzaak of een mooie sesamolie ofzo. Dus waar ik aan de ene kant bespaar, geef ik het tegelijkertijd met bakken uit aan alle lekkers dat er is. (lacht) Ik ben wel echt een levensgenieter ja, in de breedste zin van het woord.”

Favorieten en onmogelijke keuzes

Zoals in elk interview valt het Mathijs zwaar te moeten kiezen, maar ook hij ontkomt er niet aan en kiest dapper!

Zoet / hartig? – “zoet! Zonder twijfel, maar vooral ook omdat ik dat bewust minder vaak eet dan hartig. Ik hou er van, maar weet dat het niet zo goed voor me is maar als ik dan moet kiezen, kies ik toch voor zoet.”

Vis / vlees – “Ooooooh die is moeilijk!”, verzucht Mathijs. “Ok, als ik moét kiezen, dan kies ik toch voor vis. Niet alleen vanwege het gezondheidsaspect, maar ook wel om de smaak. Er is zoveel lekkere vis! Maar gelukkig hoef ik in het echte leven niet te kiezen, want ik ben ook dol op vlees.”

Groente / fruit – “Zonder twijfel groente. Mijn absolute lievelingsgroente is groene asperges. Lekker bakken of grillen. Ik kook überhaupt al jaren mijn groente niet meer. Ik bak, rooster of grill eigenlijk alles. Zelfs boontjes bak ik alleen nog maar. Zoveel meer smaak, vitaminen en bite daardoor.”

Favoriete seizoen – “Absoluut de zomer. De BBQ kan weer aan. Er is weer heel veel beschikbaar, goed betaalbaar omdat het in het seizoen is en je kunt lekker buiten eten!”

Favoriete drankje – “Ik twijfel, want ik vind onze zelfgemaakte sappen heerlijk maar ik hou ook wel van af en toe een wijntje. Wel minder dan voorheen overigens. Dit jaar ontdekte ik, eindelijk en waarschijnlijk als laatste op aarde, de Gin Tonic. Frisdrank hebben we eigenlijk nooit in huis.”

Onmisbaar in de keuken – “Mijn koksmes, daar kan ik echt niet zonder. Die gebruik ik ook dagelijks tijdens het koken. Mijn vijzel, keukenmachine, blender enzo daar ben ik ook dol op, maar die gebruik ik dan weer niet iedere dag. Maar zonder koksmes kan ik echt niks!”

Onmisbaar in de koelkast – “Kwark! Ons dagelijks ontbijt, dus als dat er niet is is er wel soort van paniek.”

Alle dagen vers

In november gaat het nieuwe online platform van Mathijs – alle dagen vers – in de lucht. “Mijn grootste passie en missie is om mensen te inspireren (weer) lekker te eten en vers te koken. Dat is niet persé gericht op afvallen, maar wel op vers en gezond koken. Een gezonde lifestyle die je je hele leven lang vol kunt houden. Met dit nieuwe platform wil ik mensen op mijn eigen manier daartoe inspireren. Met filmpjes, recepten en nog véél meer. Super leuk!”

Ultieme dinertje

Tot slot, wie mag er bij Mathijs komen eten tijdens zijn ultieme dinerparty? Het eten is het startpunt van de avond wat Mathijs betreft.

“Ik zou liefst uit verschillende Aziatische landen allemaal hapjes serveren. Een soort streetfood markt, dus het eten wordt ter plekke bereid. Ultiem lijkt me dat! Zo eten we tijdens onze vakanties ook.

Maar de gasten uitzoeken blijkt lastiger voor Mathijs. “Ik heb genoeg voorbeelden en mensen die me inspireren, maar eigenlijk ga ik toch liever aan tafel met de mensen die het dichtst bij me staan. Dat clubje vrienden is op een paar handen te tellen, maar die mensen zijn echt belangrijk voor me. En familie natuurlijk, mijn moeder mag niet ontbreken! Ik hou van klein en overzichtelijk!”

Maaltijdsalade mathijs_indekeukenmet

Maaltijdsalade à la Mathijs

Dat Mathijs inspireert gebeurde mij eigenlijk ter plekke. Het enthousiasme voor gezond eten werkt enorm aanstekelijk, dus diezelfde avond maakte ik thuis een geroosterde bloemkoolsalade die we in no time ophadden. Straks vind je dus op het platform van Mathijs nog veel meer inspiratie. En ik mag nu al een recept van hem met jullie delen. De maaltijdsalade die hij maakte en die we aten tijdens het interview staat nu voor jullie klaar. En vergeet daarbij vooral niet de pastinaakhumus te maken, wat een heerlijke ontdekking!

Filmpje Susan en Mathijs

Bij de maaltijdsalade hoort een filmpje dat Mathijs & ik samen opnamen, met veel lol vooral ook. Je vindt het hele filmpje hier!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier