Menu Vind Restaurant
* woensdag 10 januari 2018 *

Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Susan Aretz – Recepten

dinerovenschotelstamppot

Fruit in een warme maaltijd, ik ben er meestal wat huiverig voor. Tot ik het zelf in deze zuurkoolschotel stopte. Dikke vette hit! Zeker in combinatie met de rozijnen.

En voor net dat beetje ‘oempf’ gebruikte ik kerrie om het gehakt een extra smaakdimensie te geven. Nog dikkere hit. Wij aten deze zuurkoolschotel al meerdere keren, ik hoop jullie ook. Probeer maar gauw!

zuurkool kerriegehakt Smulpaapje

Zuurkoolschotel voor ruim 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
40g boter
120ml melk
500g zuurkool, uitgelekt
125ml creme fraiche
300g rundergehakt
1tl kerriepoeder
zout en peper
1 blik ananasblokjes à 227g (vang het vocht op!)
75g rozijnen
150g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: ovenschotel, aardappelknijper/-stamper, oven voorverwarmen op 200C

Zuurkoolschotel

Laat de rozijnen in 75ml van het ananasvocht wellen. Kook de aardappels in 10-12 minuten gaar, giet af en met de melk en boter maak je er puree van. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Meng de zuurkool (koud) met de creme fraiche. Bak, terwijl de aardappels koken, het gehakt rul en kruid met de kerriepoeder, die je nog even een paar minuutjes meebakt. Breng op smaak met zout en peper.

Zuurkool met rozijnen en gehakt

Vet een ovenschotel in en doe een kwart van de puree op de bodem, daarop de zuurkool, het gehakt, de ananas en uitgelekte rozijnen en dek af met de rest van de puree. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven, na een kwartiertje is je ovenschotel door en door warm en de kaas mooi goudbruin.

Ovenschotel voorbereiden

Uiteraard is de ovenschotel ook prima eerder voor te bereiden. Dit kan tot het moment van in de oven zetten. Laat alles afkoelen, dek de ovenschotel dan af (bestrooi nog niet met de kaas!) en zet in de koelkast tot gebruik. Verwarm op de dag van eten de oven voor op 175C en zet de schotel ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

Eén reactie

Reactie van Ilona

Met banaan ipv ananas is ook heel lekker!

Reactie formulier