Menu Vind Restaurant
* zaterdag 21 mei 2016 *

Zomerse lasagne met ricotta&tomatensaus

Susan Aretz – Recepten

courgetteitaliaansspinazie

Heerlijk in de winter, maar in een lichtere versie nét zo lekker de rest van het jaar. Deze lasagne is goed gevuld met zomerse groente en een frisse ricotta/tomatensaus.

En nóg fijner, in zijn geheel voor te bereiden. Op drukke dagen zit je dan in nog geen 20 minuten aan tafel!

Voor 4 personen

250g ricotta
100g zongedroogde tomaatjes op olie
½ pakje naturel roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
10g verse basilicum
zout en peper
1 courgette, in dunne plakjes
200g hamreepjes
300g verse spinazie
75-100g geraspte kaas
6 lasagnevellen (die zijn voorgekookt, ik gebruikte die van Grand Italia)

Verder nodig: staafmixer, kokend water, vergiet, kaasschaaf, ovenschaal, oven voorverwarmen op 200C

Ricotta tomatensaus voor lasagne

Terwijl je de waterkoker aan zet voor het kokende water meng je de ricotta met de roomkaas. Doe hier de tomaatjes en basilicum bij en met een staafmixer pureer je alles glad. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart

Spinazie snel laten slinken

Doe de spinazie in een groot vergiet en giet hier het kokende water over heen. Het enige dat de spinazie hoeft te doen is te slinken. Schep daarna even goed door, en knijp daarna – als het water niet meer gloeiend heet is! – zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Zet apart.

Tip: zo krijg je dunne plakjes courgette

Met een kaasschaaf schaaf je nu dunne plakjes van de courgette. Kun je niet meer verder, draai de courgette een kwartslag en schaaf verder. Herhaal tot je geen plakjes meer kunt schaven. De rest van de courgette rasp je nu op een grove rasp. Zo verspil je niks van de groente!

Lasagne met courgette en spinazie

Tijd om de lasagne op te bouwen. Eerst een derde van het ricottamengsel op de bodem van de ovenschaal. Daarop gaat de helft van de spinazie. Strooi hier de helft van de hamreepjes over en dek af met een laagje courgetteplakjes. Daarop gaan 3 lasagnevellen. Hierop weer een derde van de saus, de rest van de spinazie, hamreepjes en courgette en weer een laag lasagnevellen. Tot slot de rest van de ricottasaus en het restjes geraspte courgette. Bestrooi daaarna met de geraspte kaas.

Efficiënt koken

Tot dit punt kun je ‘m ook in zijn geheel voorbereiden en tot gebruik afgedekt in de koelkast wegzetten. Bak de lasagne 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij gaar en goudbruin is. Paar minuutjes daarna op het aanrecht laten afkoelen en dan in stukken snijden en serveren.

 

2 reacties

Reactie van Harry

Wat heb je aan verse basilicum als je het vervolgens 20 min in de oven verhit? De smaak is na 1 minuut verhitten al bijna weg. Zonde van dit mooie delicate kruid

Reactie van Jela

Het was echt heerlijk en zomers en volop groente!

Reactie formulier