Menu Vind Restaurant
* woensdag 25 september 2019 *

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Susan Aretz – Recepten

vijgen

Het is momenteel volop vijgenseizoen en dat betekent dat je weer heel veel lekkers kunt maken waar je de rest van de maanden plezier van kunt hebben. Vijgenjam maakte ik al eerder, dus dit jaar werd het een vijgenchutney.

Die combineert fantastisch met hartig. Met blokjes kaas, zelfgemaakte wildpaté. Maar ook op een broodje met bijvoorbeeld restjes koud vlees of een plakje Italiaanse rauwe ham. En je maakt het super gemakkelijk zelf. Kijk maar

vijgenchutney Smulpaapje

Vijgenchutney – ongeveer 3 jampotjes vol

1el neutrale olie
2 rode uien, gesnipperd
125ml balsamico
100ml fruitige azijn (ik gebruikte granaatappel)
200g suiker
10g geraspte verse gember
1 sinaasappel, rasp en sap van de helft
1tl allspice kruiden (Midden-Oostenwinkel)
1tl gemalen kaneel
1tl gemberpoeder
1 kaneelstokje
¼ tl gemalen zwarte peper
900g verse vijgen, in grove stukken

Zelfgemaakte chutney van vijgen en rode ui

Verwarm de olie in een grote pan en fruit hierin gedurende 10 minuten de ui aan. Dan gaat de balsamico, azijn, suiker, gember, sinaasappelrasp en sap, specerijen en kaneelstokje erbij. Laat dit een half uur koken tot er een siroop ontstaat.

Vijgenchutney recept

Voeg dan de vijgen toe en kook die een half uur mee, tot ze tot pulp zijn gekookt. Giet dit in gesteriliseerde en afsluitbare potjes en zet die op de kop om af te koelen. Daarna, ongeopend en op een donkere plek, zijn ze langere tijd houdbaar. Als je ze eenmaal opent bewaar je het geopende potje in de koelkast.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier