Menu Vind Restaurant
* vrijdag 24 maart 2017 *

Yoghurt bananenbrood, volgens de Yoghurt Barn

Susan Aretz – Recepten

bakkenlunchtrommelpasensuikervrijtraktatie

Een bananenbrood waar geen suiker of boter aan te pas komt, maar die toch vol van smaak is. Als je daar naar op zoek bent, hoef je niet meer verder te zoeken. Want door de rozijnen krijgt deze haar zoetheid, en door yoghurt te gebruiken iets fris.

Makkelijk te maken, en bijna fool proof. Daar houden we van. Ik voegde wel nog het een en ander extra toe aan het originele recept van de Yoghurt Barn om ‘m net dat beetje extra smaak te geven.

bananen yoghurt brood suikervrij_YoghurtBarn

Voor één bananenbrood

300g rozijnen, geweld in warm water (15-30 minuten)
250g bloem
2tl bakpoeder
¼ tl zout
1tl gemalen kaneel
½ tl gemalen gember
2 eieren
250ml halfvolle yoghurt
3 bananen, geprakt

verder nodig: bakblik (30x20cm), bakpapier, oven voorverwarmen op 180C

Suikervrij bananenbrood

Meng de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gember in een kom. In een grote maatbeker gaat de yoghurt. Klop daar de eieren in los en voeg de geprakte banaan toe. Dit mengsel gaat bij de droge ingrediënten. Meng dit goed door elkaar en roer er dan de uitgelekte rozijnen door heen. Doe het beslag in je blik, dat je hebt voorzien van bakpapier.

Bananenbrood met yoghurt

Bak het bananenbrood in de voorverwarmde oven, ongeveer 40-50 minuten, tot een satéprikker er schoon uitkomt. Haal het bakblik dan uit de oven en laat je bananenbrood op een rooster afkoelen. Omdat ik een vierkant blik gebruik heb ik uiteindelijk vierkantjes gesneden van het bananenbrood.

Vries je bananenbrood in

Gaat niet alles in één keer op, vries het overgebleven bananenbrood dan in. Het blijft zeker nog een paar maanden goed. Doe je dit in delen, dan heb je altijd zelfgebakken lekkers op voorraad. Haal het uit de vriezer, verwarm je oven voor op 150C en bak het dan – bevroren en al – nog een minuut of 10, tot het weer lekker ‘opgepiept’ is.

 

7 reacties

Reactie van Marloes Nova

Als ik ze in cupcake vormpjes wil doen moeten ze dan nog steeds 40-50 minuten in de oven of dan toch minder?

Reactie van Smulpaapje

Nee, dan moeten ze beduidend minder lang. Ik zou ze dan 20 minuten bakken, en daarna even met een sat├ęprikker controleren of ze gaar zijn. Komt die er schoon uit, dan zijn ze goed, anders laat je ze nog even 5 minuutjes staan.

Reactie van Kim

Kun je de bloem ook vervangen door volkorenmeel? En moet je dan nog steeds bakpoeder gebruiken? Lijkt me heerlijk trouwens.

Reactie van Smulpaapje

Ik denk wel dat dat kan Kim (maar natuurlijk niet zelf zo gemaakt, dus 100% zeker weten doe ik het niet) maar dan zou ik een halve tl bakpoeder meer gebruiken omdat volkoren bloem over het algemeen iets minder goed/luchtig rijst. Zonder bakpoeder kan hoe dan ook niet, dan krijg je er geen enkele luchtigheid in.

Reactie van Monique

Ik gebruik eigenlijk altijd volkorenmeel in recepten, maar neem dan altijd meer (5-10%) meel. De vliesjes die erin zitten wegen natuurlijk wel mee, maar dragen niet bij aan de binding.

Reactie van Rixt

Zou dit recept ook kunnen met kwark ipv yoghurt?

Reactie van Smulpaapje

@Rixt ja, qua smaak kan dat zeker. Ik vermoed alleen dat je een andere hoeveelheid kwark nodig hebt Maar ik heb het recept daar natuurlijk niet mee getest, dus durf niet direct te zeggen hoeveel het dan is. Ik zou iets minder doen dan de aangegeven hoeveelheid yoghurt en dan naar het beslag kijken om te zien of het voldoende is. Je kunt er namelijk altijd nog iets bij doen.

Reactie formulier