Menu Vind Restaurant
* woensdag 4 september 2019 *

Vis van de maand september – gevulde scholfilet uit de oven

Susan Aretz – Recepten

dinersamenwerkingvisvisvandemaand

Samenwerking - Als je je ooit hebt afgevraagd of je vis lekker vindt, dan is scholfilet een topvis om mee te beginnen. Heel zacht van smaak, makkelijk te bereiden en van mei tot en met december heel goed verkrijgbaar. Daarnaast is het ook nog eens een heel lokale vis, want de Noordzee zit er vol mee.

Schol kun je niet alleen bakken, maar ik ga je laten zien hoe lekker het is om 'm in de oven te bereiden. Super simpel, maar het ziet er mooi genoeg uit om ook tijdens een gezellig etentje met vrienden te serveren. Benieuwd wie van jullie 'm op deze manier gaat maken!

schol met spinazie & citroen Smulpaapje

Gevulde scholfilet uit de oven voor vier personen

1 citroen, rasp en sap
1 teen knoflook, in plakjes
1el olie
400g verse spinazie
50g roomboter
1kg aardappelen (kruimig)
8 hele schollen (zonder huid) = 16 filets

verder nodig: koekenpan, ovenschaal, oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

In een half uur staat je gevulde scholfilet op tafel

Maar eerst moet je zorgen dat je hele schollen filets worden. Dat kun je aan je visboer vragen, die doet dat met alle plezier voor je. Of ga zelf aan de slag. Hiervoor snijd je de zijkanten van de vis recht af (daar zit ook de graat grotendeels) en dan snijd je de vis in twee filets. Spoel ze goed af en dep droog.

Verwarm als al je vis is voorbereid de olie in een grote koekenpan en laat de knoflook daar een minuutje warm in worden, zonder te kleuren. Dan gaat de spinazie erbij en die laat je, op wat hoger vuur, slinken. Breng dan op smaak met zout, peper en citroenrasp naar smaak (ik gebruikte de rasp van ongeveer een halve citroen). Laat vervolgens héél goed uitlekken. Als de spinazie niet meer zo warm is knijp je met je handen verder alle vocht eruit.

Scholfilet gevuld met spinazie

In een kleinere pan smelt je, zonder te laten kleuren, de boter met een eetlepel citroensap en de rasp van de andere helft van je citroen. Laat dit even staan terwijl je de scholfilets verder klaar maakt. Leg een filet klaar en doe een plukje spinazie op het uiteinde van de vis. Rol 'm dan op en leg in een ovenschaal. Dit doe je met alle scholfilets, tot je spinazie op is.

Citroenboter met scholfilet

Giet de citroenboter nu gelijkmatig over al je rolletjes schol en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. In nog geen kwartier is je vis gaar en goed warm (hij ziet er dan helemaal wit uit). Serveer de scholfilet met romige aardappelpuree en nog wat roergebakken spinazie. Geniet ervan!

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks 'Vis van de Maand' vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier