Menu Vind Restaurant
* donderdag 1 augustus 2019 *

Vis van de maand augustus – Griet en geroosterde groenten uit de oven

Susan Aretz – Recepten

dinersamenwerkingvisvisvandemaand

Samenwerking - Ik had, tot ik dit recept maakte, nog nooit van de vis Griet gehoord. Maar dat is het leuke als je iedere maand wordt uitgedaagd iets lekkers met de vis van de maand te bedenken, dat je je gaat verdiepen in welke vis dat dan is, die griet. Griet is een platvis en familie van de iets bekendere tarbot. En hij zwemt ook nog eens gewoon in onze eigen Noordzee.

Vraag er eens naar bij je visboer en maak er dan zeker dit Mediterraan visgerecht mee. Waarbij je de vis gaart, op geroosterde groente uit de oven. En met een verrassende twist. Smullen maar!

griet_bakplaat Smulpaapje

Vismaaltijd, voor 4 personen

1 blik kikkererwten (à 400g), afgespoeld en uitgelekt
1 gele paprika, in grove stukken (zonder zaadlijst)
1 rode puntpaprika, in grove stukken (zonder zaadlijst)
2 courgettes, in grove stukken
8 bospeen, geschild en in grove stukken
5 takjes verse tijm, gerist
rasp van 1 (schoongeboende) citroen
1 teen knoflook, geraspt
zout, peper en 2 el olijfolie
100g  chorizo, in blokjes
2 stuks griet (heel, maar schoongemaakt door de visboer)

verder nodig: extra olijfolie, peterselie (plat), bakplaat met bakpapier, oven voorverwarmen op 200C

Geroosterde groente uit de oven met vis

Snijd alle groente en doe die, samen met de kikkererwten, in een grote kom met de olijfolie, citroenrasp, knoflook, zout en peper. Hussel alles goed om, zodat ze goed bedekt zijn met de olie en kruiden. Verdeel dan alles over je bakplaat en zorg dat ze gelijkmatig over de plaat verdeeld liggen, zodat ze goed gaar kunnen worden. Rooster je groente 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep na 15 minuten even om.

Griet uit de oven

Na 30 minuten leg je de griet boven op de groente. Die bak je 10 minuten mee. In die tijd bak je ook, in een hete pan zonder olie, de blokjes chorizo krokant en goudbruin. Laat die daarna uitlekken op bakpapier. Haal je bakplaat uit de oven. Schep de groente en kikkererwten op een bord en bestrooi met de blokjes chorizo. Verdeel de vis in filets * en leg die op de groentemix. Garneer met platte peterselie en een scheutje lekkere extra vierge olijfolie.

Griet_bord Smulpaapje

*) de visfilets snijd je heel makkelijk van de vis door met een platte ovenschep de zijkanten, waar de graten zitten, eraf te duwen. Langs de middengraat blijven dan heel mooi, aan weerszijden, twee filets over. Je weet zeker dat je vis goed gaar is als je die met gemak van de graat af kunt duwen.

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks 'Vis van de Maand' vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier