Menu Vind Restaurant
* woensdag 3 april 2019 *

Vis van de maand april – chowder met rode mul

Susan Aretz – Recepten

dinersamenwerkingsoepvisvisvandemaand

samenwerking – een maaltijdsoep met vlees kennen we allemaal wel, maar wist je dat je ook met vis een geweldig goed gevulde soep kunt maken. Een chowder is een gevulde soep op basis van zuivel, wij gebruiken dit keer melk (in plaats van bijvoorbeeld room) en maken de bouillon zelf. Het is de moeite meer dan waard!

Mul wordt in de zomerperiode steeds vaker in de Noordzee gevangen, een lokaal visje dus. Doordat hij lekker stevig is is het een perfecte vis voor deze soep. Probeer maar eens!

vischowder rodemul_Smulpaapje

Nodig voor 4-6 personen (als maaltijdsoep)

8 rode mul (ongeveer een kilo)
TIP: Laat de vis fileren door de visboer en neem ook de koppen & graten mee, die gebruik je namelijk voor de visbouillon.
Spoel de filets voor je ze in de soep gebruikt goed af, zodat alle schubben eraf zijn en evt. graatjes die nog uitsteken verwijderd worden.

Voor de visbouillon heb je verder nodig
3 bospeen, geschrapt
1 stengel bleekselderij, schoongemaakt
1 laurierblaadje
½ tl venkelzaad
steeltjes van een flinke bos (100g) platte peterselie

Verdere ingrediënten
2el neutrale olie
2 kleine uien, gesnipperd
3 bospeen, klein gesneden
2 stengels bleekselderij, klein gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2el bloem
4 kruimige aardappels, geschild en in blokjes
500ml halfvolle melk
500ml visbouillon (zelfgemaakt of van een tablet)
1 potje mais (à 350g) afgespoeld en uitgelekt
1el citroensap
1el gedroogde dille
zout & versgemalen peper

Maaltijdsoep met vis van de maand

Spoel de koppen en graten goed af. Als de visboer ze nog niet heeft verwijderd verwijder dan ook de kieuwen, die maken je bouillon namelijk bitter. Doe alles in een grote pan en zet ze nét onder (koud) water. Groenten toevoegen en alles aan de kook brengen. Komt er gedurende de kooktijd schuim op, schep dat er dan af. Als er geen schuim meer op komt zet je het vuur lager en houd je het net tegen de kook aan. Laat zo 30-45 minuten pruttelen

Chowder met rode mul

Leg een schone theedoek in een zeef, boven een schone kom en giet hier de bouillon doorheen. Je houdt een heldere bouillon over die je nu kunt gebruiken in je chowder. In de laatste tien minuten dat je bouillon op staat fruit je in een grote soeppan in de olie, ui, bospeen, bleekselderij en knoflook 10 minuten zachtjes aan. Bestrooi dit alles met bloem en bak dat een minuutje mee. Voeg de aardappels toe, net als de melk en zelfgemaakte visbouillon. Breng dit rustig aan de kook en laat dan 5 minuten zachtjes pruttelen.

Rode mul in je soep

De helft van de filets rode mul (houdt er vier apart!) snijd je in grove stukken en gaan nu in de soep. Laat dit nog 5 minuten zachtjes koken en breng dan op smaak met citroensap, dille, zout en lekker wat peper. Voeg de mais toe. In de tijd dat je de soep nog even warm laat worden bak je de resterende vier filets in wat hete olie in een koekenpan in 2 minuten gaar en goudbruin.

Schep de soep in diepe borden en garneer met de gebakken mul en een takje platte peterselie. Serveer met wat knapperig brood erbij.

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van een samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks 'Vis van de Maand' vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier