Menu Vind Restaurant
* woensdag 30 januari 2019 *

Vis van de maand februari - Visstoofschotel met kabeljauw

Susan Aretz – Recepten

dinersamenwerkingvisvisvandemaand

Samenwerking - Kabeljauw is een vis die in deze tijd van het jaar volop verkrijgbaar is. Niet alleen zwemt hij in de Noordzee, een groot gedeelte van de vis komt ook uit Noorwegen en Denemarken, waar hij ook nog eens heel veel gegeten wordt. De kabeljauw voedt zicht met kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.

Ik toverde deze prachtig stevige witvis om tot een stoofschotel met een Mediterraan tintje., het is in deze tijd tenslotte al grijs genoeg. Het fijne van kabeljauw is ook nog eens dat hij in de stoofschotel lekker stevig blijft. Probeer maar eens!

kabeljauwstoofschotel Smulpaapje

Visstoofschotel voor 4-6 personen

2el olijfolie
100g wortel, kleine blokjes
350g venkel, kleine blokjes
1 gele paprika, kleine blokjes
15g verse basilicum
2 takjes verse rozemarijn
1 laurierblad
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 blikken gepelde tomaten op sap (à 400g)
1el tomatenpuree
½ tl gerookt paprikapoeder
250g gekleurde kleine tomaatjes
500g kabeljauw (zonder huid), in grote stukken gesneden
versgemalen zwarte peper & zout, naar smaak

Optioneel: gegrilde tomaatjes met knoflook/chiliolie

Stoofschotel met kabeljauw

Zet een grote (gietijzeren) pan op het vuur en verhit hierin de olie. Fruit in de warme olie gedurende 6 minuten blokjes wortel en venkel zachtjes aan, zonder ze te kleuren. Dan mogen de paprikablokjes erbij en die fruit je nog 2 minuten zachtjes mee. Voeg dan ook de knoflook toe en fruit die 2 minuten zachtjes mee. Hierna de de tomatenpuree erbij en een minuutje meebakken. Tot slot gaan de blikken tomaat erbij, als ook de basilicum, rozemarijn en laurier en breng je alles aan de kook. Draai dan het vuur zachter en laat 30 minuten stoven, met de deksel half op de pan. Schep je stoofschotel om de 10 minuten even goed om. Tot slot breng  je alles op smaak met zout & peper.

Mediterrane visstoofschotel

In de tussentijd besprenkel  je - als je die wilt toevoegen - een tak met kleine trostomaatjes met wat knoflook/chiliolie en zet je die een half uur in een op 180C voorverwarmde oven. Als je stoofschotel een half uur heeft geprutteld gaan de kleine gekleurde tomaatjes en de kabeljauw erbij. Die hoeven maar heel kort (houd ongeveer 5 minuten aan) in de stoofschotel, eigenlijk alleen om warm te worden. Schep het ook niet te vaak om want dan valt de vis uit elkaar en dat zou zonde zijn. Garneer de vis met de gegrilde tomaatjes.

Wat eet je bij een visstoofschotel?

Ik hou er zelf van om de vis met knapperig (Turks) brood te serveren, zodat je ook lekker de saus op kunt dopen. Maar hij denk ook eens aan gekookte rijst. En natuurlijk kan het ook heel prima met pasta. Kies dus wat jij lekker vindt!

Vis van de maand

Dit recept is onderdeel van een samenwerking met het Nederlands Visbureau. De voorgaande recepten van de reeks 'Vis van de Maand' vind je hier. En meer visrecepten vind je hier

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier