Menu Vind Restaurant
* woensdag 27 september 2017 *

Vijgencake

Susan Aretz – Recepten

bakken

Zodra ik me erover heen heb gezet dat de zomer voorbij is, omarm ik de herfst. Ook culinair gezien. Want dit is de periode dat het mooiste nazomerfruit goed verkrijgbaar en betaalbaar is. Zoals verse vijgen.

Neem er zoveel mogelijk mee als je ze bij de prijs vindt, en maak er onder andere deze cake mee. Die wat wegheeft van bananenbrood, maar dan net iets dieper van smaak is. Smullen!

Vijgencake Smulpaapje

Voor één vijgencake, ongeveer 10 plakken

5 grote rijpe vijgen (300g puree) + 1 extra ter decoratie (en 1tl suiker)
125ml maple syrup
55g zachte boter
2 eieren
125g roggemeel
125g bloem
2tl bakpoeder
1tl kaneel
½ tl gember
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl bakingsoda
½ tl zout

Verder nodig: cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Wat maak je met verse vijgen

Snijd de stengeltjes van de vijgen af en snijd ze in kwarten. Pureer ze in je keukenmachine (of gebruik een staafmixer) fijn. Je hebt ongeveer 300g vijgenpuree nodig. Mix in de tussentijd de zachte boter met de maple syrup. Mix er dan, een voor een, de eieren door. Tot slot mix je de vijgenpuree erdoor.

Cake met verse vijgen

In een kom meng je de roggemeel, bloem en overige droge ingrediënten. De gemalen kruidnagel geeft een rijke smaak aan je cake. Wil je iets minder uitgesproken smaak, halveer dan de hoeveelheid. Meng alles hierna met de natte ingrediënten en giet het beslag in een cakeblik, dat je hebt voorzien van bakpapier. Bedenk de bovenkant met plakjes vijg (van de extra vijg die je hebt overgehouden) en bestrooi de vijgenplakjes met een beetje suiker.

Vijgencake

Bak dit in de voorverwarmde oven, ongeveer 50-55 minuten, of tot een satéprikker schoon uit de cake komt. Laat even in het blik afkoelen en daarna volledig afkoelen op een rooster. Ook lekker met een beetje geitenkaas erop en wat extra verse vijgen.

4 reacties

Reactie van Jo’s Daughter

Oh wat klinkt deze ontzettend lekker!! Leuk de combi vijgen en maple syrup. Ga ik beslist eens maken als verrassing voor mijn moeder :)

Reactie van Ciel

Hoi, deze wil ik graag maken vanavond! Heb alleen geen roggemeel in huis... Door waar kan ik dat vervangen, heb je een idee? Gewoon door (patent)bloem?

Reactie van Smulpaapje

@Jo benieuwd wat ze er van vindt/vond @Ciel Ik denk dat dat wel moet lukken, hoewel ik 'm natuurlijk er niet mee gemaakt heb. Laat je weten of het lukt? Bak ze!

Reactie van Ciel

Het is gelukt met bloem ipv roggemeel! Hij was lekker, maar leek alleen niet heel gaar. Ik heb hem wat langer in de oven gelaten, maar bleef wat plakkerig. Maar het was eerder sticky dan nat, dus ik denk dat het de vijgenmoes was die maakte dat het wat sticky was. Misschien was het met roggemeel minder plakkerig gebleven. Maar eigenlijk na een paar happen, als je gewend bent, is dat sticky juist wel erg lekker. En, beter nog, een dag later is het juist wat hem lekkerder maakt, want vaak is cake dan juist te droog. Ik ga hem binnenkort weer maken, want al met al dus een goed en vooral makkelijk recept! Zou hem wel de volgende keer wat zoeter maken denk ik.

Reactie formulier