Menu Vind Restaurant
* woensdag 15 mei 2019 *

Verspillingsvrije aspergesoep van aspergeschillen

Susan Aretz – Recepten

aspergesdinersamenwerkingsoepverspillingsvrij

Samenwerking - Iedere keer dat je asperges eet houd je schillen en kontjes van de asperges over. Wat doe jij daar normaliter mee? Ik was vaak te lui om er verder over na te denken, dus gooide ze eigenlijk altijd weg. Maar nu ik heb ontdekt hoe onwijs makkelijk het is om er bouillon mee te maken denk ik wel twee keer na.

Ik ga je laten zien hoe makkelijk je er bouillon mee maakt en hoe je die bouillon vervolgens omtovert in de allerlekkerste aspergesoep denkbaar. Twee voor de prijs van één dus. Doe er je voordeel mee 😉

aspergesoep_schillen Smulpaapje

aspergesoep van aspergeschillen

de schillen van minimaal 1 kg asperges, inclusief de kontjes
2 liter water
tijd

aspergesoep van aspergeschillen

Het enige dat je hoeft te doen is de restjes van de asperges op te zetten met gezouten water. Zodanig dat ze helemaal onder staan. Breng dit aan de kook en laat het daarna een half uurtje pruttelen. Ik laat het daarna helemaal afkoelen en de nacht staan. Daarna giet je het af en zet je het tot gebruik koud weg.

Je kunt er nu meerdere dingen mee doen. Zo eten, als bouillon. Maar ik vind dat wat vlakjes van smaak. Je kunt de bouillon gebruiken om er risotto mee te maken. Dat recept vind je hier. Maar waarom niet, met je volgende lading asperges, er soep van maken. Zeker als de asperges in hun hoogtij zitten en betaalbaar zijn maak ik deze soep met liters tegelijk.

aspergesoep Smulpaapje

Romige aspergesoep

Voor 1 liter soep (4 personen)

1 ui, gesnipperd
50g boter
2 el bloem
100 ml witte wijn (optioneel)
1 liter aspergebouillon
600g asperges, geschild en in stukken

Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui 5 minuten aan, zonder dat ie kleur krijgt. Daar gaan de asperges bij en die bak je een paar minuten mee. Bloem erover strooien en goed omscheppen. Laat een minuutje bakken. Als je witte wijn gebruikt, dan voeg je die dan toe en laat je ‘even verdampen. Als laatste de bouillon erbij en dan breng je alles aan de kook. Laat op zacht vuur  20 - 25 minuutjes pruttelen tot de asperges gaar zijn.

Haal de pan van het vuur en met een staafmixer (of nog beter, in de blender) pureer je de soep helemaal glad. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Garneer met dunne reepjes ham en wat peterselie, zout en peper erover en klaar ben je!

Smulpaapje x stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp dit jaar samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder de noemer samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier