Menu Vind Restaurant
* zaterdag 10 december 2016 *

Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Susan Aretz – Kerstmenu 2016

dessertkerstpasen

Een dessert dat er prachtig uit ziet, maar zonder moeite van te voren klaar is te maken. Zo heb je lekker je handen vrij, om andere dingen te doen. Oh en de geur van stoofpeertjes in huis. Is er iets lekkerder?!

De stoofpeertjes eten wij overigens op alle andere dagen lekker met wat vanillevla. Mmmmm!

vanille pannacotta web2.jpg

voor de pannacotta

3 blaadjes gelatine
200ml volle melk
150ml slagroom + 3el witte basterdsuiker
150ml slagroom
1 vanillestokje, opengesneden en zaadje eruit geschraapt

voor de stoofpeertjes

1kg stoofpeertjes, geschild maar steeltje eraan gelaten
1L liter appelsap (ik gebruik altijd Cawston, die is niet van concentraat)
flinke scheut bramen-/bessensiroop (of bramenlikeur)
2 kaneelstokjes
1 vanillestokje, opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
schil van 1 sinaasappel
2 steranijs

Verder nodig: vier hoge glazen

Maak je eigen vanille pannacotta

Doe de gelatine in een kommetje koud water en laat 5 minuten weken. Snijd het vanillestokje open en schraap er voorzichtig de vanille uit. Doe dit samen met 150ml room, suiker en de volle melk in een pannetje en verwarm (niet laten koken!) een minuut of 10, zodat alle smaken lekker samen komen.

Haal van het vuur af, knijp het water uit de gelatine en doe dit in het warme roommengsel. Roer los met een garde tot het helemaal is opgenomen. Laat afkoelen. In de tussentijd klop je de resterende 150ml slagroom lobbig (yoghurtdikte, dus niet helemaal stijf). Meng dat in het afgekoelde vanillemengsel. Verdeel over de glazen en zet minstens 4 uur koud weg. Tot en met dit gedeelte kun je het ook heel goed een dag (of paar dagen) van te voren maken.

vanille pannacotta_stoofpeertjes Smulpaapje kerst

Zo maak je stoofpeertjes zonder alcohol

Zet de geschilde stoofpeertjes met genoeg appelsap op, doe de bramensiroop erbij, samen met de kaneel, sinaasappelschil, steranijs en het vanillestokje en de vanillezaadjes. Breng aan de kook, dan vuur zachter en deksel erop. Laat ze zo 50-60 minuten zachtjes pruttelen. Controleer na 50 minuten of ze al gaar zijn. Haal, als de peertjes beetgaar zijn, ze eruit en zet even apart.

Stoofperensiroop

Vuur nu weer hoger en laat het vocht van de stoofpeertjes 30-40 inkoken, tot je een dikkere siroop overhoudt. Zeef dat, vang de siroop op en doe hier de peertjes terug in. Tot en met hier kun je het ook heel goed een paar dagen van te voren maken.

Vanillepannacotta met stoofpeertjes

Haal de pannacotta uit de koelkast. Snijd de stoofpeertjes in mooie partjes en leg op de pannacotta. Lepel er een beetje van de siroop over en klaar ben je!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier