Menu Vind Restaurant
* zaterdag 16 april 2016 *

Tiramisu volgens familierecept

Susan Aretz – Recepten

dessertitaliaanstoetje

Het recept voor deze authentieke Italiaanse klassieker kreeg ik van mijn Twitter buddy Thomas Marzano, die zijn Italiaanse familierecept met mij deelde.

Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Want als de Italianen íets goed kunnen is het lekker eten. En ja hoor, dat bleek wel. Schoon op waren alle bakjes. Een dikke hit!

Voor 6 personen: 

300g echte savoiardi ( Italiaanse lange vingers o.a. bij AH of Italiaanse delicattenzaak)
500 gram mascarpone
6 eieren, gesplitst
150 gr  suiker
8 espresso’s (175ml héle sterke koffie)
50ml likeur (ik gebruikte een chocoladelikeur, maar Amaretto of Marsala kan bijvoorbeeld ook)
100g 70% chocolade (ik gebruikte Lindt), geschaafd

Zelf tiramisu maken

Begin met de eidooiers van het eiwit te scheiden en de reep chocolade te raspen. In een schaal de eidooiers met het suiker met een mixer kloppen totdat het een zachtgele crème wordt, dan de mascarpone erbij doen en nog een keer goed mixen.

Luchtige tiramisu krijg je zo…

De eiwitten in een brandschone kom helemaal stijf kloppen en ze daarna voorzichtig door de eierdooier/mascarpone crème spatelen.

Tiramisu kidsproof

Voor de volwassenen gaat de koffie samen met de likeur in een schaal. Eten er kleine kinderen mee, dan maak je een apart schaaltje zonder de likeur. Of je maakt voor hen mijn kidsproof Tiramisu met amarenakersen

Tiramisu volgens familierecept

Ik heb de tiramisu in kleine potjes gemaakt. Dat ziet er leuk uit én het stijft er super goed in op. Kies je voor een grote schaal dan kan dat natuurlijk ook. Voor beide gevallen geldt dat je eerst een laag crème op de bodem doet. Doop de savoiardi snel in het koffiemengsel en leg een laag bovenop de crème . Bestrooi dan met de geraspte cacao. Weer een laag crème en dan weer een laag savoiardi en cacao totdat ze op zijn. Je eindigt met een laag crème waarover je een laagje geraspte chocola strooit. Zet het daarna minstens vier uur in de koelkast om op te laten stijven.

Rauwe eieren en kinderen

Hele jonge kinderen kun je beter geen rauwe eieren laten eten. Dat geldt ook voor hele oude mensen en zwangere vrouwen. Vanwege de rauwe eieren in dit dessert bewaar je restjes dan ook niet langer dan een dag (afgedekt) in de koelkast. Better safe than sorry!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier