Menu Vind Restaurant
* zondag 3 december 2017 *

Sticky toffeepudding van Nigella Lawson

Susan Aretz – Recepten

bakkendessertpasentoetje

Het is een van mijn favoriete Engelse desserts; deze kleverige toffeecake die het midden houdt tussen een taartje en een toetje. Ik serveerde ‘m na afloop van een zondagse lunch, en hij ging schoon op!

In het originele recept van Nigella wordt rietsuikermelasse gebruikt, die in de gemiddelde supermarkt in Nederland minder makkelijk te krijgen is. Ik heb ‘m in mijn versie vervangen door golden syrup, maar honing zou eventueel ook kunnen.

sticky toffee Smulpaapje

Voor ruim 8 porties sticky toffeepudding

Voor de cake

200g gedroogde dadels, zonder pit – grof gehakt
200ml gekookt water
1tl bakingsoda
75g zachte ongezouten boter (plus extra om in te vetten)
2el golden syrup (of gebruik rietsuikermelasse, volgens het recept)
50g ruwe rietsuiker
2 grote eieren
150g bloem
2tl bakpoeder

Voor de toffeesaus

150g zachte ongezouten boter
300g ruwe rietsuiker
1el golden syprup (of gebruik rietsuikermelasse, volgens het recept)
200ml slagroom

Verder nodig: ovenschaal van ongeveer 23 cm – oven voorverwarmen 160C (hetelucht)

Sticky toffeepudding Nigella

Doe de dadels, kokend water en bakingsoda in een kom, roer even door en laat dan tien minuten staan. Klop ondertussen de zachte boter en golden syrup (of honing) met een mixer. Voeg de rietsuiker toe en mix weer, tot het is opgenomen. Dan één voor één de eieren erbij, per keer mix je tot het ei in z’n geheel is opgenomen. Voeg tot slot bloem en bakpoeder toe en meng dit tot je een glad beslag hebt.

Toffeecake uit Bij mij aan tafel

Roer met een vork de dadels door en prak ze een beetje fijner. Met vocht en al mogen ze nu bij het beslag, dat je nog even rustig doorklopt. Doe dit in de ingevette ovenschaal en bak in de voorverwarmde oven, 30-35 minuten (tot een satéprikker er schoon uitkomt). Haal de cake dan uit de oven en prik er met een satéprikker over de hele cake heen gaatjes die (daar komt straks de saus lekker in)

Toffeesaus

Zodra de cake klaar is en staat af te koelen maak je de toffeesaus, voor over de cake. Smelt hiervoor de boter, golden syrup (in dit geval zou je ook dezelfde hoeveelheid donkere basterdsuiker kunnen gebruiken) en rietsuiker in een pan, met dikke bodem. Roer, als de boter gesmolten is, rustig tot alle andere ingrediënten ook gesmolten zijn. Meng er dan de slagroom door en zet het vuur hoger. Wacht tot de saus borrelt en neem die dan van het vuur.

Kleverige Toffeecake

Schenk een kwart van de saus nu over de cake. Duw de saus met een spatel naar de randen, zodat de hele cake is bedekt met een dik, kleverig glazuur. Leg een deksel op de pan om de rest van de saus warm te houden. Laat de cake zo een kwartiertje staan. Serveer daarna met de rest van de saus en eventueel nog wat room erbij.

Restjes sticky toffeepudding

Koud, zonder extra saus, is de sticky toffeepudding ook heerlijk bij de koffie/thee. Maar ik heb zo het vermoeden dat er niet echt wat over gaat blijven…. De smaak van sticky toffeepudding te pakken? Maak dan ook eens de variant van Yvette van Boven, mijn versie van dat recept vind je hier.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier