Menu Vind Restaurant
* donderdag 8 december 2016 *

Stamppot spruitjes met gepofte appel & noten

Susan Aretz – Recepten

dinerspruitjesstamppot

Het is geen nieuws dat wij thuis dol zijn op spruitjes. Maar een hele winter alleen maar pasta met spruitjes & pancetta (als het aan de 6jarige zou liggen) daar word ik dan weer niet blij van.

Dus een variant op de basis van dat gerecht, maar dan als stamppotje met nog een paar lekkere toevoegingen. Een nieuwe hit is geboren!

spruitjesstamppot appel Smulpaapje

Voor ruim 6 personen (of eet er lekker 2 dagen van)

1kg kruimige aardappelen, geschild en in grove stukken
4 goudrenetten, geschild en in grove stukken
3 klontjes boter + 1 tl kaneel & scheutje maple syrup (of honing)
250g spekblokjes, uitgebakken
500g groene spruitjes, schoongemaakt en in kwarten
350g paarse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1tl oregano
sap van ½ citroen
1-2el slagroom
handje cashewnoten, grof gehakt
zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Stamppot met gepofte appel

Begin met de gepofte appels. Doe de stukken appel, met de klontjes boter, kaneel en maple syrup in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Pof ze zo 15-20 minuten, hussel halverwege om, tot ze goed gaar zijn. In de tussentijd kook je de aardappels gaar en bak je, in een droge maar hete koekenpan, de spekjes goudbruin en krokant. Laat de spekblokjes, als ze goed gebakken zijn uitlekken op keukenpapier. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Paarse en groene spruitjes

Qua smaak is er geen verschil, maar voor het oog vind ik paarse spruitjes te gek, vandaar dat ik een combi gebruik. Alleen paarse of groene spruitjes mag natuurlijk ook. In de pan waar je net de spekjes hebt gebak doe je nog een klein drupje olie en bak hier de spruitjes 5-8 minuten in, terwijl je regelmatig omschept. Doe er vanaf het begin de oregano over en aan het eind het citroensap en de room.

Stamppot met spruitjes, appel & noten

Nu komt alles samen. Stamp de aardappels, samen met de gepofte appels, tot een stamppotje (geen melk toevoegen!). Schep daar de spruitjes en spekjes door en breng op smaak met versgemalen peper en een klein beetje zout. Tot slot de noten erdoor, voor wat extra crunch. Voor een vega versie laat je de spekjes gewoon weg!

Eén reactie

Reactie van Linda

Heerlijk! Wordt hier thuis vast ook een hit net als de pasta met spruitjes

Reactie formulier