Menu Vind Restaurant
* woensdag 24 januari 2018 *

Spruitjes en pompoen uit de oven

Susan Aretz – Recepten

dinerpompoenspruitjes

Dat we hier in huis gék zijn op spruitjes is geen verrassing. Maar na verloop van tijd ben ik wel klaar met de pasta spruitjes of de stamppot spruitjes. Tijd dus voor een nieuwe spruitjes favoriet.

Nadat Yvette van Boven spruitjes schaafde op haar wintergroentetaartje realiseerde ik me dat spruitjes uit de oven niet eens zo’n gek idee is. En zeker niet als je al het andere lekkers op de bakblik erbij doet!

geroosterde spruitjes

Ovengerecht voor 4 personen

650g spruitjes, schoonmaken en halveren (je houdt 450g over)
950g flespompoen, geschild en in grove stukken (je houdt 545g over)
1el maple syrup
1el olijfolie
1el balsamico (hoe ouder, hoe lekkerder)
½ tl gemalen kaneel
½ tl gerookt paprikapoeder
125g spekreepjes
100g pecannoten
½ el maple syrup
100g cranberries

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

Geroosterde spruitjes en pompoen

Leg de spruitjes en pompoen op de bakplaat en besprenkel die met olijfolie, balsamico, maple syrup en olie. Hussel even goed en dan gaan de kruiden er gelijkmatig overheen. Bakplaat nu in de oven en rooster de groente een half uur, hussel halverwege even om.

Spruitjes uit de oven

In de tussentijd bak je in een droge koekenpan op hoog vuur de spekreepjes uit. Laat uitlekken op keukenpapier. In de pan gaan nu de pecannoten, rooster die even en doe er dan de maple syrup overheen en hussel goed.

geroosterde spruitjes

Warme maaltijdsalade met spruitjes

Haal de bakplaat uit de oven en doe er de spekreepjes, noten en cranberries bij en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Ik deed er nog wat verkruimelde feta over heen. Lekker als warme maaltijdsalade, maar je kunt er natuurlijk ook nog lekker wat (gebakken) aardappeltjes of puree bij serveren.

Meer recepten met spruitjes

Maar er is nog veel meer lekkers te maken met spruitjes. Ja echt. Kijk hier maar eens.
 

9 reacties

Reactie van Lilian

Wij vonden het heerlijk! Alleen blijven de spruiten te hard in verhouding tot de rest. Verder een gezellige maaltijd die er aantrekkelijk uitziet!!

Reactie van Lisenka

Hi, Even een vraagje, ik heb balsamico stroop in huis kan dat ook? Ik zie in het recept niet wanneer je de balsamico gebruikt. Voor of na de oventijd? Groetjes Lisenka

Reactie van Smulpaapje

Hoi Lisenka, gja dat kan zeker, wordt het alleen maar lekkerder van. Dank ook voor je oplettendheid, ik heb het recept meteen aangepast. Hij gaat er tegelijk met de olie en maple syrup overheen. Geniet ervan!

Reactie van Lisenka

Het was super lekker!!! Zoveel verschillende smaken bij elkaar. ...heerlijk. (Vegetarische spekjes gebruikt ging prima)

Reactie van Smulpaapje

@Lisenka, wat super om te horen!

Reactie van Miranda

Dit was een feestmaal vanavond. Bedankt voor het delen van dit recept, fantastisch genoten en zal zeker vaker op het menu staan!

Reactie van Mellanie

Vanavond gemaakt en heerlijk gesmuld! Deze gaan we zeker vaker maken! Ik had de spruitjes even voorgekookt zodat ze lekker zacht waren. Dank je voor het lekkere recept!

Reactie van Monique

Hallo, kan ik ook honing gebruiken ipv maple syrup? Of combineren de smaken dan niet bij elkaar?

Reactie van Smulpaapje

@Monique Ja hoor, dat kan. Zal wel íets de smaak veranderen maar geeft ook dat zoetje dat maple syrup ook heeft.

Reactie formulier