Menu Vind Restaurant
* woensdag 29 januari 2020 *

Spitskool met gehakt & noodles

Susan Aretz – Recepten

budgetdinerfastfood

Vers koken hoeft niet altijd duur te zijn, het is ook een kwestie van slim koken. Groente die in het seizoen is is per definitie goedkoper. Groente die je zelf snijdt nog weer goedkoper. Neem bijvoorbeeld spitskool. Familie van de witte kool, maar veel zachter van smaak.

Daarnaast zit spitskool bomvol vitamine C, wat je in de wintermaanden goed kunt gebruiken. De spitskool die ik kocht woog bijna een kilo en koste maar € 1,79 waar we met z’n vieren van aten. Hoe ik ‘m klaarmaakte (in minder dan 20 minuten ook nog eens!) vertel ik je nu!

Spitskool en gehakt Smulpaapje

Spitskool met gehakt & noodles

avondmaaltijd voor vier personen
1 spitskool van ongeveer 750g (je houdt 550g netto over)
300g bio rundergehakt
1 stukje verse gember van ongeveer 20g, geraspt
1 grote sjalot, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt
2el zonnebloemolie
1 ½ el sojasaus (ik gebruik Tomasu)
½ el srirachi
2tl gembersiroop
handje gehakte noten, ik gebruikte cashewnoten
voor erbij: noodles of rijst, net wat je lekker vindt

Bereidingstijd: 15-20 minuten

Spitskool met gehakt & noodles

Zet een grote hapjespan of wok op het vuur om warm te worden, terwijl je de spitskool in dunne reepjes snijdt en de gember en knoflook alvast raspt. Fruit de sjalot op medium vuur 3 minuutjes zachtjes aan, dan de gember en knoflook erbij die je nog 2 minuten mee fruit. Ik gebruikte gare noodles, maar als je nog mie of rijst wilt koken doe dat nu dan alvast. Dan is straks alles tegelijkertijd klaar.

Snelle doordeweekse Oosterse maaltijd

Voeg nu het gehakt toe en bak dat rul op iets hoger vuur. Tot slot gaat de spitskool erbij. Schep met twee lepels regelmatig om, het slinkt iets (net als spinazie) door de warmte van de pan. Tot slot breng je alles op smaak met de sojasaus, srirachi (hou je van pittig, dan gebruik je iets meer) en gembersiroop. Dien op met de noodles en garneer met gehakte cashewnootjes.

Let op:

Vanaf medio februari gaan Smulpaapje en Carpefckndiem samenwonen op SusanAretz.nl

Eén reactie

Reactie van Annelies

Simpel, snel en erg lekker! Deze gaan we vaker eten, ideaal voor doordeweeks als alles snel snel moet gaan. Dank je wel!

Reactie formulier