Menu Vind Restaurant
* zaterdag 4 januari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Witlofsalade anno 2014

Susan Aretz – Recepten

budgetlunchsaladewitlof

Vroeger vond ik dit een van de vreselijkste salades die er thuis op tafel kon verschijnen. Dit was in de jaren 80, toen witlof nog iets exotisch was. Maar de mandarijn uit blik die er door ging, de bittere smaak van witlof. Nee, je deed me er echt geen plezier mee.

Hopelijk krijgen jullie kinderen een betere associatie met witlofsalade, in deze moderne variant.

Bitter versus zoet

Witlof wordt steeds minder bitter gekweekt, het is zelfs niet altijd meer nodig het harde (vaak bittere) binnenkantje uit de stronk van de witlof te snijden. Bijna automatisch deed ik het voor deze salade toch. Door de toevoeging van verse mandarijn, een appel en wat kaas breng je zachtere smaken in deze salade.

Voor vier personen heb je nodig

500g witlof
180g gerookte kipfilet
1 appel
1 mandarijn
restje kaas

Voor de dressing

1 lepel mayonaise
2 lepels yoghurt
1 lepel mango azijn
verse bieslook
zout & peper

Voorbereiding is het halve werk

Snijd de witlof door de helft en iedere helft nog een keer door de helft. Snijd van de repen witlof nu blokjes . Was de witlof, hèèl goed uit laten lekken (of gebruik een slacentrifuge) en in een grote kom doen. Daarbij nu de kipfilet, appel, mandarijn en kaas. Alles in kleine blokjes gesneden. Meng alle ingrediënten goed door elkaar

Voor de dressing

Klop alle ingrediënten goed door elkaar. Ik heb altijd wat gesneden bieslook in de vriezer liggen. Maar verse, of zelfs gedroogde bieslook kan natuurlijk ook. Naar smaak toevoegen. Ik gebruikte ongeveer een lepel. Dan proeven en op smaak brengen met zout en peper. En nog een keer proeven!

Wat serveer je bij de witlofsalade

Dit kan een lekker weekend lunchgerecht zijn. Serveer er dan wat vers of geroosterd brood bij. Maar op een doordeweekse dag, bij de avondmaaltijd met een lekkere aardappelpuree kan deze salade ook meer dan goed. Je kunt er dan eventueel nog een stukje vlees of vis bij serveren, maar er zit al flink wat gerookte kip door de salade. Dus het kan ook heel goed zonder! En trekken ook jouw kinderen hun neus op voor deze moderne witlofsalade? Neem 'm de dag erna mee naar kantoor, als lunch. Probleem opgelost!

Eén reactie

Reactie van Marian

Nog wat rozijnen en banaan erdoor omdat kinderen dit erg lekker gaan vinden

Reactie formulier