Menu Vind Restaurant
* dinsdag 19 november 2013 *

Smulpaapje kookt! - Speculaas schuimpjes

Susan Aretz – Recepten

bakkensinterklaaszoet

We kennen allemaal de traditionele Sinterklaas zoetigheden die al vanaf eind van de zomer in de schappen liggen. Gevuld speculaas, kruidnoten, taai taai. Allemaal met die specifieke smaak, die mede door speculaaskruiden wordt bereikt.

Maar met speculaaskruiden kun je nog veel meer lekkere dingen maken. Zoals deze speculaas schuimpjes. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo eten, lekker bij een beker warme chocolademelk. Maar door de vla of yoghurt krijg je er weer een heerlijk toetje van. Probeer maar eens!

Om ze te maken heb je nodig

2 eiwitten
120g poedersuiker
4g speculaas kruiden

(dit is genoeg voor twee bakplaten kleine schuimpjes)

Verwarm je oven voor op 140C

Witte bergtoppen

Met een mixer de eiwitten zodanig kloppen dat het eiwit stijf genoeg is, dat als je de mixer eruit haalt het eiwit omhoog blijft staan. Dit bereik je met zo'n 3 minuten op hoge stand mixen. Schep er dan de poedersuiker en speculaaskruiden luchtig door, tot het helemaal is opgenomen. Niet teveel roeren, je wil dat er zoveel mogelijk lucht in blijft.

Op een bakplaat met bakpapier doe je nu kleine hoopjes eiwit. Wil je dat het bakpapier stevig blijft liggen? Doe dan een klein puntje van het schuim op de bakplaat en leg daar het bakpapier op vast. Je kunt de schuimpjes heel netjes met een spuitzak spuiten, maar gewoon met een lepel kan ook. Je kunt ook één grote maken, voor een mega merengue. De keus is aan jou! Wij maakten er vandaag mini pepernootjes van, met een spuitzak gespoten.

Geduld is een schone zaak

Bak de schuimpjes gedurende 30 minuten op 140C. Maak je de grote variant, dan heb je ongeveer 60 minuten oventijd nodig. Als je kookwekker gaat doe je de oven uit en laat je de bakplaat er nog 15 minuten in staan. Haal de bakplaat uit de oven en laat goed afkoelen. Als je kleintjes/pepernootjes hebt gemaakt kun je die in een luchtdichte doos nog een aantal dagen bewaren. Maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!
 

Eén reactie

Reactie van sanne

Ik vind het een super leuk idee en ga h ook maken:)

Reactie formulier