Menu Vind Restaurant
* donderdag 3 oktober 2013 *

Smulpaapje kookt! - Kidsproof Tiramisu

Susan Aretz – Recepten

desserttoetje

Als je, net als wij, dol bent op Tiramisu weet je dat in de volwassen versie een goede scheut Marsala gaat. En dan weet je ook dat als je Tiramisu voor kinderen wilt maken je dat als eerste weglaat. Maar dat hoeft geen reden te zijn om het niet te maken. Met dit recept kun je, met je kinderen, genieten van dit heerlijke Italiaanse dessert. In deze Smulpaapje kookt namelijk een recept voor Tiramisu waar zowel grote, als kleine mensen van zullen smullen!

Deze Tiramisu heeft daarnaast een speciale (Smulpaapje) touch door het gebruik van Amarenekersen. Wij namen deze afgelopen zomer mee uit Italië, maar de betere (Italiaanse) delikatessenwinkel heeft ze zeker ook. Je zou de Amarenekersen kunnen vervangen door gewone kersen op siroop, maar die zijn minder uitgesproken van smaak. Probeer ze dus echt even te vinden, het is zeker de moeite waard. Tenslotte maak je dit toetje niet iedere dag!

Deze Tiramisu werd in 6 individuele porties in mooie glazen geserveerd. Maar je kunt natuurlijk net zo makkelijk één grote glazen schaal maken en van daar uit opscheppen. Het recept is genoeg voor vier volwassen eters en twee peuters.

Wat heb je nodig?

200ml slagroom
1 el kokosbloesemsuiker (of gebruik kristalsuiker)
1 bakje mascarpone (250g)
1 klein potje Amarene kersen op siroop (230g)
Lange vingers (je kunt zowel de gewone als de Italiaanse gebruiken. Die laatste zijn net iets dikker en steviger)
2 kleine kopjes espresso koffie, gezoet met theelepel suiker
flinke scheut Marsala
Cacao poeder

Voor de kidsvariant:
Vervang de koffie en Marsala door een kleine beker goede chocolademelk, zoals die van Tony Chocolony. Gebruik liever geen light of halfvolle variant!

Hoe maak je het?

Klop de slagroom met de kokosbloesemsuiker net niet helemaal stijf. Ik gebruik kokosbloesemsuiker ter vervanging van gewone suiker, maar je kunt natuurlijk ook reguliere suiker gebruiken. Zoals je ziet gebruik ik weinig suiker. Dat komt omdat de amarenekersen al behoorlijk zoet zijn. Gebruik je gewone kersen, zoet de slagroom dan met iets meer suiker (2 eetlepels). Meng de geklopte slagroom door de mascorpone met een garde, tot dat alles goed gemengd is.

Laat de kinderen helpen

Als je de tiramisu in individuele bakjes of glazen wilt doen doe je op de bodem een flinke lepel van het mascarpone mengsel. Breek nu de lange vingers door midden. In de afgekoelde koffie (of chocolademelk) doop je de lange vingers aan weerszijde. (Dit is hartstikke leuk om samen met de kinderen te doen!) Leg twee stukjes gedrenkte lange vinger op de eerste laag mascarpone.

De kers op de taart, ehrm Tiramisu

Haal met een theelepel een viertal amarenekersen uit de siroop en leg deze op en rond de eerste laag mascarpone en lange vinger. Daarop doe je weer een lepel mascarponemengsel en weer twee stukjes gedrenkte lange vinger. Besprenkel deze laag met een flinke theelepel van de kersensiroop. Dek af met een laatste laag mascarpone. Zeef wat cacao over de bovenkant en garneer met een kers. Zet de Tiramisu nu tot gebruik in de koelkast, zodat alles goed kan opstijven.

Geniet nooit met mate!

Garneer de glazen/bakjes voor het opdienen nog met een extra lange vinger. De kinderen kunnen die dan in plaats van een lepel gebruiken!

Tiramisu

 

Eén reactie

Reactie van Urgjes2

Wat te denken van een lekkere sterke chocolademelk, zelfgemaakt met bij. Droste cacao? Heerlijke pure drank zonder chemie!

Reactie formulier