Menu Vind Restaurant
* maandag 27 januari 2014 *

Smulpaapje kookt! - Kaasfondue

Susan Aretz – Recepten

dinerkaasvegetarischweekmenu

Kaas. Je kunt me er voor wakker maken! En in de winter is er niks lekkerder dan dippen in gesmolten kaas. Hadden we een open haard dan staken we ‘m er voor je bij aan. Hopelijk gaat het gauw weer flink vriezen, zodat de kaasfondue op tafel kan!

En kaasfondue is natuurlijk ideaal om met z’n allen te eten. Groot en klein en wie z’n stukje brood in de kaasfondue kwijtraakt moet afwassen. Tenminste zo ging het bij ons thuis vroeger :-)

Varieer er op los

Kaasfondue is er ook in alle soorten en varianten. Dat maakt het ook zo’n ideaal gerecht om te maken voor grote gezelschappen. Kies de kaas van je keuze en meng naar hartenlust. Hou je van pittig meng dan eens wat blauwe kaas door je basis. Of gebruik in plaats van wijn een bijzonder biertje. Leef je uit!

Basisrecept voor 4 personen

Geraspte kaas naar keuze - reken op 150 tot 200g per persoon)
Witte wijn (verhouding 2:1, dus bij 150g kaas gebruik je 75ml wijn)
½ teentje knoflook (hou je van pittig gebruik dan meer)
Nootmuskaat
Peper
Maïzena
Optioneel: lepeltje pittige mosterd

Kindervariant

Gebruik in plaats van witte wijn groentebouillon, in dezelfde verhouding als hierboven aangegeven

Zo maak je een basis kaasfondue

Idealiter maak je kaasfondue in een caquelon. Wrijf deze in met de opengesneden knoflook. Verhit de pan en doe er de wijn in. Laat goed heet worden (niet laten koken als je bouillon gebruikt!) en doe er dan beetje bij beetje de kaas bij. Voeg pas weer een nieuwe hoeveelheid toe als de vorige volledig is gesmolten.

Constante temperatuur is de sleutel

Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden om te voorkomen dat de kaas afkoelt en weer gaat stollen. Tenslotte bind je de fondue met een beetje maïzena aangemaakt met scheutje wijn of bouillon (gebruik de verhouding zoals op de verpakking staat aangegeven). Dit helpt om de fondue te binden en voorkomt meteen ook dat de kaas en wijn los van elkaar blijven. Gebruik zoveel als nodig is om de dikte te krijgen die je wilt. Wil je de kaasfondue een beetje pit geven roer er dan op het eind een lepeltje mosterd door.

Dippen maar!

En dan komt het leukste deel; dippen! Zorg dat je alles vooraf klaar hebt gezet. Denk hierbij aan roosjes (kortgekookte) broccoli of bloemkool, kerstomaatjes, reepjes paprika, bloemkool, natuurlijk stokbrood. En heb je al eens tortillachips gebruikt? Aanrader! ;-)

 

De kaas voor deze kaasfondue werd ter beschikking gesteld door www.delekkerstekaas.nl en het recept verscheen ook in de nieuwsbrief van Red een Kaas

5 reacties

Reactie van Gerrina

heerlijk, kaasfondue....! heb gelijk weer een bestelling gedaan! maar je maakt hem in een caquelon en niet in een craquelon....!

Reactie van Smulpaapje

scherp Gerrina, meteen aangepast :-) en ja, lekker hè?

Reactie van Fien

Och, ik wil ook zo graag. Maar dochter met koemelkallergie. Iemand tips welke schapen/geitenkaas ik kan gebruiken zodat het nog steeds lekker is?

Reactie van Smulpaapje

Fien, ik ga het voor je navragen op de Facebookpagina van Smulpaapje (er zijn vast meer mensen) en bij de kaasexpert. Je hoort van ons!

Reactie van linda

Wij hebben vorige week in Schagen een kaasfondue genoten in restaurant magnusveste. We hebben nog nooit zo lekker gegeten! De fondue was een eigen recept van Hollandse kazen zonder bindmiddel! Hmmmmm

Reactie formulier