Menu Vind Restaurant
* maandag 5 augustus 2013 *

Smulpaapje kookt! - Aardbeien munt jam

Susan Aretz – Recepten

aardbeienzoet

Met de tropische temperaturen van afgelopen week nog in ons achterhoofd lijkt de winter nog hèèl ver weg. Dat is ie gelukkig ook. Maar als je komende winter de zomer op je boterham wilt, zul je nu aan de slag moeten! En nu het wat aangenamer is qua temperatuur is er geen enkele reden om niet de keuken in te gaan. Wat gaan we doen? We gaan in Smulpaapje kookt dit keer zelf jam maken.

Eigenlijk zo simpel, maar iets wat niet veel meer gedaan wordt. Terwijl zelfgemaakte jam zo veel lekkerder is. En zo makkelijk ook. Want meer dan een flinke hoeveelheid vers fruit en wat geleisuiker heb je niet nodig. Zelfs qua tijd hoef je het niet te laten. En een paar lege potjes heeft iedereen wel in huis. Dus wat let je?!

Voordat je kunt beginnen

Zorg dat je minimaal vier of vijf, schone en gesteriliseerde potjes hebt. Heb je die niet, bewaar dan de komende tijd wat potjes, van groente bijvoorbeeld of lege pindakaaspotten. Heb je een vaatwasser dan kun je ze steriliseren door ze een vol programma mee te laten draaien (inclusief de deksel). Maar het kan ook op de ouderwetse manier; breng een grote pan water aan de kook en laat de potjes en deksels daarin een kwartier uitkoken. Zet daarna de potjes omgekeerd op een droge theedoek en laat afkoelen. Dan is het nu tijd om jam te maken.

Je hebt nodig

Een ruime kilo aardbeien, schoongemaakt en kroontjes verwijderd

500g geleisuiker speciaal (hiermee wordt de suiker niet zo mierzoet)

klein bosje munt, naar smaak. Heel fijn gesneden

grote pan

Zo maak je de jam

Snij de aardbeien in vieren en in de pan meng je ze met de geleisuiker. Goed mengen, zodat alles onder de suiker zit. Zet de pan nu op het vuur en breng alles aan de kook. Op het moment dat het kookt zet je een kookwekker op 3 minuten. Roer af en toe even door. Als de drie minuten voorbij zijn stamp je met een aardappelpuree stamper (of met een lepel of vork) de aardbeien iets kleiner. Zo heb je straks wel de textuur in de jam, maar niet van die grove stukken.

Je bent al bijna klaar!

Als laatste de fijngesneden munt erbij, even door doorroeren en dan giet je de potjes tot iets onder de rand vol. Kijk uit, het mengsel is echt gloeiend heet. Je kunt het hele mengsel ook in een maatbeker gieten en daarmee de potjes vullen. Deksel er nu goed opdraaien en de potjes op de kop zetten. Hiermee trekt het potje vacuum en kun je de jam langer bewaren. Als de potjes zijn afgekoeld draai je ze terug om en kun je ze nog maanden tot een jaar, donker, bewaren.

Variatie

Varieer ook eens met ander fruit en/of andere kruiden. Meloen en dragon zijn heerlijk. Maar een combinatie van bramen en peer is ook verrukkelijk. Je eet op deze manier de hele winter je eigen, zomerse, zelfgemaakte jam. Veel plezier!

Kinderen kunnen meehelpen

Al vanaf jonge leeftijd kunnen ze met dit recept meehelpen. Laat ze bijvoorbeeld de kroontjes van de aardbeien "peuteren". Wat oudere kinderen kunnen met een niet al té scherp mes ook meehelpen met het in stukjes snijden van de aardbeien. Een leuke manier om ze te betrekken bij wat je maakt. En natuurlijk tussendoor wel ook wat aardbeitjes proeven!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier