Menu Vind Restaurant
* woensdag 12 november 2014 *

Smulpaapje kookt! - Zuurkool uit de oven

Susan Aretz – Recepten

ovenschotelstamppot

Een van mijn favorieten als het op winterse stamppotten aankomt. Net even wat lichter van smaak dan de reguliere zuurkoolstamppot en lekker ook de dag van te voren klaar te maken.

Efficiënt en lekker koken, daar houden we van!

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

250g zuurkool
200g zure room
Halve rookworst van de slager
Aardappelpuree
Optioneel: uitgebakken spekjes
Panko broodkruim
Klontjes boter
Ingevette ovenschaal – Oven op 200C voorverwarmen

Zuurkool uit de oven

Laat de zuurkool goed uitlekken en verwarm die in een pannetje met de zure room. Hierdoor wordt de zuurkool minder zuur en makkelijker te verteren. Maak in de tussentijd de aardappelpuree volgens ons basisrecept.

Rookworst is vaak niet zo zout als z’n supermarktbroertje, en je hebt er minder van nodig. Gebruik je een supermarktrookworst reken dan op een hele. Snijd die in plakjes en zet even weg. Wil je ook nog spekjes door je stamppot bak die dan nu, in een droge pan, lekker krokant en dep na afloop het meeste vet weg met wat keukenpapier

Zuurkoolstamppot

Meng de zuurkool door je aardappelpuree. Daar doorheen gaan ook de spekjes en de meeste van de rookworstplakjes. Houd wat plakjes apart. Doe de stamppot in de ingevette ovenschaal en dek af met nog wat plakjes rookworst. Daarover heen gaat een laagje Panko. Flintertjes boter sprenkel je daarover heen, die zorgen ervoor dat het broodkruim straks in de oven lekker krokant wordt.

Winter op je bord

Zet de ovenschaal een minuut of 20 in de oven, tot alles door en door warm is en de bovenkant goudbruin. Dien op met wat zuur zoals augurkjes of zilveruitjes en piccalilly

2 reacties

Reactie van Yvette

is dit niet heel erg weinig zuurkool voor 4-6 personen? Voor ons thuis, 2 volwassenen en 2 pubers, gebruik ik altijd al 500 gram. De zure room ga ik zeker eens proberen, lijkt me heel lekker!

Reactie van Smulpaapje

Ik krijg last van mn maag bij te veel zuurkool, vandaar dat ik de hoeveelheid beperkt hou. Maar meer toevoegen mag natuurlijk altijd!

Reactie formulier