Menu Vind Restaurant
* woensdag 4 maart 2015 *

Smulpaapje kookt! - Ultieme slowroast met chili & chocola

Susan Aretz – Recepten

mexicaanstomatenvlees

In Londen at in onlangs een Mexicaanse burger op een briochebroodje. Meteen daarna had ik een onbedwingbare drang om mijn eigen versie van die burger te maken. Met wat onderzoek online en de hulp van mijn geweldige slager lukte dat. Nogal goed zelfs (al zeg ik het zelf) ;-)

Ieder uur dat het vlees opstaat vult je huis zich met de ongekend lekkere geuren. Maar heb geduld, trek er de tijd voor uit. Maak een dubbele hoeveelheid en vries het in. Maar gun jezelf, op enig moment, dit gerecht. Je weet namelijk écht niet wat je proeft!

Voor 4-6 personen

1 stuk fijne riblap van +/- kilo *)
zout en peper
1el olie
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 ui, grof gesnipperd
½ el gerookte paprika (wil je minder pittig, dan halveren)
½ el gemalen komijn
½ el uipoeder (verkrijgbaar o.a. in de Midden-Oosten supermarkt)
½ el knoflookpoeder (verkrijgbaar o.a. in de Midden-Oosten supermarkt)
½ tl cayenne (wil je minder pittig, dan halveren)
1,5 el maizena
1 blik San Marzano gepelde tomaten (verkrijgbaar o.a. bij Foodelicious)
2 el tomatenpuree
125ml runderbouillon
100g pure chocola (minimaal 54%), in stukjes

Kwaliteit van vlees

Je gerecht valt of staat met de kwaliteit van het vlees, dus koop dat als het even kan écht bij een goede slager. Hij zal ook precies dit deel kunnen afsnijden. De lap vlees is groot, dus snijd die – nadat je ‘m gekruid hebt met zout en peper – door de helft.

Verhit in een grote braadpan de olie en bak hierin op medium vuur de ui en knoflook vijf minuten zachtjes aan. Schuif de ui/knoflook dan een beetje aan de kant en bak de twee stukken vlees, 2,5 minuut per kant, goudbruin aan. Dit aanbakken geeft het gerecht uiteindelijk extra smaak.

Smaakmakers voor je chili

Strooi de kruiden over het vlees, doe de tomatenpuree, gepelde tomaten, maizena en bouillon erbij en roer dit goed door elkaar. De tomaten kun je evt. wat kleiner maken met een mes. Breng het tegen de kook aan en draai het vuur daarna zo laag dat je nog wel een bubbel in de saus ziet, maar het niet te hard kookt. Deksel op de pan nu en geduld. Heel veel geduld.

Ik heb het vlees, met af en toe doorroeren en het vlees omdraaien, vervolgens ruim 7 uur laten pruttelen. Zodra je het vlees, bijna zonder kracht, los van elkaar kunt duwen is (en het bij wijze van spreken al uit elkaar valt als je er naar kijkt) is het gaar. Liever te lang laten staan dan te kort en dus taaïg vlees!

Chocoladestoofvlees

Vlak voordat je wilt serveren roer je de chocola door de saus. Dit geeft een ongekend diepe smaak aan de pittige tomaten/chilisaus en haalt ook net wat van de scherpte er af.

Serveren

Er zijn verschillende manier om dit gerecht te serveren. De eerste keer heb ik het geserveerd op zelfgemaakte briochebroodjes, als een hamburger. Plakje tomaat op het broodje, flinke schep van de slow roast erop, andere helft van het broodje erop en klaar.

Maar roer bijvoorbeeld wat nog een blik chili- of kidneybonen er door en serveer het met wrap tortilla’s of vul er taco’s mee. Je zou er zelfs wilde- of zilvervliesrijst bij kunnen serveren. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Briochebroodjes

In het buitenland zie ik het steeds vaker, dat briochebroodjes worden gebruikt om bijvoorbeeld hamburgers op te serveren. Briochebroodjes zijn van zoet deeg gemaakt en in Nederland niet echt heel goed (kant & klaar) verkrijgbaar. Ik maakte voor dit gerecht de broodjes volgens dit recept. Dat is overigens best ook even een werkje. Maar ook voor deze broodjes geldt; het is het echt meer dan waard!

*) De oorsprong van dit gerecht ligt bij een Amerikaans recept. Amerikanen slachten hun koeien echter anders dan in Nederland en kennen dus andere stukken vlees. Dus heb ik mijn slager gevraagd om een vergelijkbaar stuk vlees, en dat werd de fijne riblap.

 

2 reacties

Reactie van Claar

Super recept! In mijn Smulpaapje top 3! De bereidingstijd dubbel en dwars waard. Wij aten de roast op de zelfgemaakte brioches. Zo lekker! Veel maken is meerdere dagen smullen. Hulde aan Susan haar slager en deze fijne (recepten) site!

Reactie van Annick

Heerlijk, vandaag eindelijk gemaakt. De maizena achterwege gelaten omdat ik het altijd proef, gewoon aan het eind de deksel van de pan afgehaald. Dikt het ook in. Iets minder en puurdere chocolade (70%) en we hebben zalig gegeten. De volgende keer ook de zelfgemaakte brioche..

Reactie formulier