Menu Vind Restaurant
* woensdag 21 mei 2014 *

Smulpaapje kookt! - Verse tortilla's

Susan Aretz – Recepten

basisreceptmexicaansnyc inspiratieweekmenu

Grijp jij in de supermarkt ook altijd automatisch naar de kant en klare (wrap) tortilla’s. Wij ook. Tot nu! In New York aten we onlangst de luchtigste tortilla’s denkbaar. Ter plekke in het restaurant gemaakt. Héérlijk!

Dat moet toch ook thuis te doen zijn dacht ik nog? En dat is het. En vele malen makkelijker dan je denkt. Wat helemaal fijn is dat je ze voor meer kunt gebruiken dan alleen Mexicaans eten. Lees maar!

Voor 16 tortilla's

450g bloem
5g zout
7g bakpoeder
80ml zonnebloemolie
250ml warm water

Tortilla’s zelf maken

Meng bloem, zout en bakpoeder goed door elkaar. Daar gaat de olie en het water bij. Heb je een handmixer met deeghaken, gebruik die. Een keukenmachine à la Kitchenaid kun je ook gebruiken, maar zorg dat die stevig genoeg is. Van de mijne (helaas geen echte Kitchenaid) is de platte haak erdoor gebroken. Uiteraard kun je ook met de handen kneden (wat ik moest doen, nadat de haak was afgebroken) maar dan heb je wel spierballen nodig.

Deeg voor tortilla’s

Het resultaat is hoe dan ook een bal elastisch deeg. Dat breek je nu door de helft. En die twee helften ieder ook weer door de helft. En zo ga je door tot je 16 stukjes deeg hebt. Draai daar balletjes van en plat die met de palm van je hand. Goed plat. Leg op een schaal/plank en dek af met een schone theedoek. Laat 15 minuten rusten.

Rollen maar

Verhit een grote koekenpan alvast op hoog vuur, terwijl je met een deegroller van de balletjes platte tortilla’s rolt. Doe dit op een goed bebloemd aanrecht, met idem deegroller zodat ze niet vastplakken. Doe dit tot alle balletjes plat zijn. Leg ze overigens niet uitgerold op elkaar, maar naast elkaar, anders plakken ze aan elkaar vast!

Verse tortilla’s

Als de pan goed warm is doe je de eerste erin. Eén minuut bakken, tot de onderkant mooi gekleurd is en wat goudkleurige puntjes heeft. Omdraaien en de andere kant nog een halve minuut. Gaat het te hard en krijg je zwarte puntjes zet dan het vuur iets lager. Duurt het te lang voor ze verkleuren, dan iets hoger vuur. Hoe langer je bezig bent hoe heter de pan, hou daar rekening mee.

Tips

Je hebt nu de lekkerste tortilla’s ooit. Makkelijk hé? En het mooie is, wat je niet meteen gebruikt voor de maaltijd, vries je heel makkelijk in voor later. En nog een tip: je kunt deze tortilla's voor nog veel meer gebruiken. Wat dacht je ervan om deze tonijnwraps vanaf nu te maken met verse tortilla's. Of maak deze NYC geinspireerde El Pastor tortilla's

4 reacties

Reactie van Laura

Hoi Susan, Ik heb nu al een paar keer dit recept gevolgd en ben best tevreden over het resultaat :-) Ik vind ze toch nog wel iets te stug en zou ze graag nog zachter hebben. Heb je een idee? Ik probeer ze niet te lang te bakken, omdat ik weet dat ze dan harder worden, maar ze moeten natuurlijk wel gaar zijn.. Ik ben benieuwd! Groetjes, Laura

Reactie van Smulpaapje

Ha Laura, fijn dat ze bevallen. Wat je eventueel zou kúnnen doen is ze net iets dikker laten bij het uitrollen. Dan drogen ze minder snel uit bij het bakken. Is denk ik even kwestie van uitproberen bij welke dikte het het beste werkt.

Reactie van Edo de Roo

Je zou met drie dingen kunnen varieren, om ze zachter te krijgen: * dikte * iets meer water door het deeg, zodat het minder uitdroogt * het vuur tijdens het bakken een tikje lager

Reactie van Thomas

Thomas: ik vond ze heel lekker 😄🌯

Reactie formulier