Menu Vind Restaurant
* vrijdag 13 maart 2015 *

Smulpaapje kookt! - Tarte Normande

Susan Aretz – Recepten

appelbakkentaartzoet

Deze taart maakte ik jaren geleden voor het eerst, nadat ik ‘m super vers in Frankrijk at. Instant verliefd op appeltaart. Het kan.

En echt, hij is zó makkelijk te maken en zó snel klaar dat het eigenlijk misdadig is om ‘m niet te maken.

Voor het deeg

225g bloem
100g koude boter, in blokjes
50g suiker
1 eigeel
snufje zout

Voor de vulling

4 appels (Elstar)
30g bloem
2 eieren, losgeklopt
30g suiker
200ml slagroom
geschaafde amandelen

Oven voorverwarmen op  220C Vet een 22 of 24 cm springvorm in met boter.

Kruimeldeeg maken

Om het deeg te maken zijn twee methoden. De beheerste, geduldige methode. En die voor ongeduldige mensen zoals ik. Voor de eerste versie meng je alle ingrediënten (m.u.v. het ei)  voor het deeg en snijd je de boter door het bloemmengsel heen. Dit kan met 2 messen, je kunt ook je vingers gebruiken om de boter in het deeg te kneden. Je wilt een kruimelig geheel krijgen, met de boter goed gemixt in de bloem. Tot slot het eigeel erbij, zodat het deeg iets bindt en je er zoveel mogelijk een deeg van kunt kneden. Duw dit in de vorm gelijkmatig over de bodem.

Kies je voor optie twee, omdat je net als ik daar te lui voor bent, dan meng je alle ingrediënten in één keer, kneed de boter er goed door en kiept het dan in de vorm. Druk het kruimelige deeg met je vingers gelijkmatig over de bodem uit (met een minimaal opstaand randje).

Appeltaart maken

Schil de appels, klokhuis eruit en, in kwarten snijden en snijd er gelijke plakjes van. Leg die op het deeg, in een waaier, gelijkmatig verdeeld Je kunt zelfs een dubbele laag appel doen, als je genoeg appel overhoudt nadat je de bodem hebt bedekt.

Appeltaart met custard

Meng nu de eieren, suiker, room en bloem met een garde en giet dit gelijkmatig over de appels. Bestrooi vervolgens met de geschaafde amandelen. Bak de taart ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Ga echter niet te ver weg, in sommige gevallen wil de amandel nog wel eens te snel verkleuren. Bedek dan de resterende baktijd met een laagje aluminiumfolie, om te voorkomen dat ze verbranden.

Verse Tarte Normande

Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de ring van de springvorm. Bestrooi royaal met poedersuiker en serveer zo vers mogelijk. Yum!

56 reacties

Reactie van Jan Schriemer

Ziet er goed uit, maar... hoe zit het met de custard variant?? Die lijkt me nog lekkerder. Maar hoe gaat die en in welke verhouding tot de rest?

Reactie van Smulpaapje

dit is de variant met custard, het mengsel van eieren suiker room en bloem zorgt voor de (custard) vulling.

Reactie van Kathrin

Vanochtend de appeltaart gemaakt, het was een mega succes! Dank voor het lekkere recept :)

Reactie van Loretta

Apple tart

Reactie van Natasja

Voor een glutenvrije variant, wat kan je gebruiken ipv de bloem?

Reactie van Smulpaapje

hoi Natasja, ik durf het niet te zeggen. Ik ben geen glutenvrije expert. Sorry

Reactie van Esther

Heb de taart net gebakken. Wat een superrecept! Bedankt :)

Reactie van Michaela

Hoi, ik maak de custard altijd met melk, eigeel, bloem, suiker en een vanillestokje. Kan dit nu ook denk je?

Reactie van Smulpaapje

durf ik je niet te zeggen Michaela, dat hangt van de verhoudingen af. Ik zou voor de zekerheid het recept aanhouden

Reactie van NW

Zeer goed recept! Dank

Reactie van Francisca

hallo, wil de taart morgen gaan maken. vraag me alleen af of er ook bakpoeder bij het deeg moet?

Mvg Francisca

Reactie van Smulpaapje

Hoi Francesca, nee niet in dit recept. Geniet ervan!

Reactie van renate

ik vind de korst veel te bloemig smaken, en echt de verhoudingen nagekeken het leek te droog, klopt het wel?

Reactie van Smulpaapje

hoi Renate, Smaak is altijd een lastige, maar ik heb deze taart inmiddels zo vaak gemaakt (en anderen ook) dat ik weet dat het recept klopt. Maar ik kan helaas niet inschatten waarom hij bij jou niet lekker is.

Reactie van Marjo

Is deze taart zacht bijna nog vloeibaar binnenin na het bakken?

Reactie van Smulpaapje

nee, hoewel hij wel nog opstijft bij het afkoelen. Maar als ie nog bijna vloeibaar is zou ik 'm wat langer in de oven laten. Ovens, temperaturen en dus de duur van bakken kan per oven verschillen.

Reactie van Judy

Volgens mij heet dit deeg briseerdeeg. Renate vond het deeg erg droog. In dit recept mis ik het water. Misschien wordy het daarom droog? Als ik briseerdeeg maak voeg ik altijd zoveel ijskoud water toe, van een ijsklontje, om een soepel deeg te krijgen.

Reactie van Birgitta

Ik ga m zekers maken, eenvoud houd ik van, vers en appel....dankjewel voor het delen van dit bakrecept Mmm

Reactie van Tine

Het recept ligt al op de printer, nog even de afwas doen en dan beginnen mijn 5 jarige dochter en ik aan deze geweldige taart. Dankjewel voor dit sublieme recept

Reactie van J sol

Ga deze zeker proberen, om te voorkomen dat de amandelen te snel verbranden. Kun je het eiwit van het 1 ste ei gebeuiken om deze door de geschaafde amandelen te doen samen met een beetje kristal suiker. En het dan over de taart te doen.

Reactie van Ingrid

Is dit gebakken in een heteluchtoven?

Reactie van Smulpaapje

Klopt Ingrid

Reactie van Kelly

Ik vond het op zich wel lekker. Maar erg flauw. Ik had zelfs al verse vanille toegevoegd aan de custard. Volgende keer toch kaneel erbij en neer suiker.iemand nog tips?

Reactie van Baudy

Ik ga de appeltaart dit weekend maken met appeltjes van eigen oogst

Reactie van VanLiesbeth

De taart gebakken met een paar kleine variaties. Een deel van de suiker in de custard heb ik vervangen voor een gelijk deel vanilesuiker. En in plaats van alleen appels heb ik er een combinatie van appels en net rijpe peren in gedaan. Ging prima.

Reactie van Smeets

Mag er ook banketbakkerroom op de bodem

Reactie van Smulpaapje

Alles mag Smeets ;-) Ik heb het alleen nog nooit uitgeprobeerd dus geen idee of het lukt/kan

Reactie van Mirjam

De taart 's middags gebakken om 's avonds op te dienen,hij was superlekker, was de reactie van iedereen die hem geproefd heeft. De taart was toen nog ietsie lauw, heerlijk!! Er was nog een stuk over en die is de koelkast in gegaan maar zo afgekoeld vonden ze hem niet lekker.

Reactie van Corina

Taart ziet er heel lekker uit. Heb vandaag gebakken, maar de bodem is heel erg droog en een beetje smakeloos. Heb wel precies het recept gevolgd. Viel een beetje tegen.

Reactie van Nada

Kan ik gezouten room boter ( campina ) gebruiken? In plaats van 100gram boter dan hoef ik geen snufje zout toe voegen voor het deeg. .lk heb spring vorm van 26cm is dat goed?

Alvast bedankt voor je reactie

Reactie van Smulpaapje

Hoi Nada, Ggzouten boter kan. Springvorm is te groot, daar heb je niet genoeg deeg voor vrees ik. Veel plezier met bakken!

Reactie van Corrie

Lijkt me heerlijk maar de slagroom is niet zo goed voor me. Iemand tipscom daar iets andrrs voor te gebruiken?

Reactie van Therese

Wat zijn de verhoudingen van de custard lijkt me lekkerder groetjes Therese

Reactie van Hanny

Vandaag ook de appeltaart gemaakt..ik vond het deeg ook te droog en flauw..en volgens mij moet hij ook langer in de oven..want de custard liep er zo uit..en de appels waren nig te hard...maar het is toch een uitdaging om hem nog een keer te maken..maar dan pas ik wel het èèn en ander aan.

Reactie van wilma jongh

Ik heb een klein beetje water aan het deeg toegevoegd, ik had nog amandelspijs over en daar wat van op de bodem verdeeld daarop de appels en de rest. De amandelen de laatste 15min.pas op de taart gedaan en 15 a 20min.langer in de oven en hij was verrukkelijk.

Reactie van Annemarie

Wat hebben we gesmuld! Zal het nog heel vaak bakken. Heel erg bedankt voor dit recept. Succes met misschien nog meer baknieuws Annemarie uit België

Reactie van johanna

Viel erg tegen. Ik heb zelfs de helft weggegooid. Traditionele appeltaart is veel lekkerder.

Reactie van Arjan

Lekkerste appeltaart die ik ken. Ik heb hem inmiddels 2 keer gemaakt. Laatste keer waren de appels niet al te rijp en waren ze aan de rauwe kant maar ik kook de plakjes volgende keer even voor in suikersiroop met wat kaneel. Ga hem ook nog eens proberen met harde wenerdeeg.

Reactie van janny vonhof

Tip: vind je de bodem te droog en smakeloos, doe er appeldixsap bij.

Reactie van Jo

Ik mis de toevoeging van,de custard in het recept...neem aan bij de vulling..

Reactie van Tjitske

Deze taart afgelopen zaterdag bij mijn dochter gehad. Superlekker! Ga hem zelf ook zeker een keer maken! Zij had er een klein beetje poedersuiker over gestrooid nog! Zag er zeer professioneel uit! groetjes, Tjitske

Reactie van Bart Vermeulen

Meng er rozijntjes onder .superlekker!!

Reactie van De Both Patricia

Vandaag gebakken en recept beetje naar mijn hand gezet met bovenop de appelen crumble met daaronder de amandelen gemengd. SUPERLEKKER!! Bedankt voor het recept!!

Reactie van Eef

Bak je deze taart een half uur op 220?

Reactie van Mieke

Hartstikke lekker. Had de appels dun gesneden maar waren toch te hard. N volgende keer wat langer in de oven

Reactie van Nelleke

Heteluchtoven heb ik helaas niet meer. Had 200 graden gedaan omdat ik lees dat de appels niet gaar worden. Dus wel een kwartier langer erin. De vulling was nog nat dus ik heb hem in de oven af laten koelen en nu ziet het er goed uit. Ben benieuwd. Zou dus in een ouderwetse oven wel lager moeten. Wel folie over de amandelen gedaan.

Reactie van Irene Knuif

Taart gemaakt voor een van de jarige drie J😉 Ziet er heerlijk uit! Thx

Reactie van Hélëne

Verrukkelijke taart makkelijk te maken maar veel,te snel op!

Reactie van Mireille

Amaai Ik begrijp het niet Al zoveel taarten gebakken,uitgeprobeerd is een beter woord😏 Ondandanks soms wat tegenslagen,niet genoeg gerezen,wat ingevallen Was tot nu toe de smaak altijd heerlijk,tenslotte zitten er alleen maar lekkere Ingrediënten in Maar sorry,dit was niet te eten Zelfs Mn oudsten,die alles goed vindt heeft het aan zijn kippen gegeven Nochtans alles correct nagedaan Spijtig ziet er wel op foto heerlijk uit

Reactie van Marijke

Heb de taart vandaag gebakken, zag er prachtig uit, Vind de bodem wel erg droog en de smaak enigszins tegenvallen.

Reactie van anja

wat een heerlijke Taart!! tankxz

een vraagje welk lettertype gebruik je? erg leuk! hoor graag van je, dag! Anja

Reactie van carmen

Heb deze taart nu al 2 keer gemaakt en met stip mijn favoriete taart!! Erg bedankt voor het recept :) Ik gebruik zelf spelt bloem en de suiker vervang ik door ahornsiroop. Als reactie op de vraag van Corrie om de slagroom te vervangen; je zou het kunnen proberen door kokosmelk of kokoscreme te gebruiken. Ik heb het zelf niet in deze taart geprobeerd maar ik heb wel eens slagroom gemaakt van kokoscreme.

Reactie van EstherG

Ik had deze tasrt al eerder gemaakt. Maar sinds een paar maanden heb ik de diagnose lactose intolletantie. Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven. De boter heb ik vervangen door plantaardige margarine en voor de slagroom heb ik lactosevrije slagroom gebruikt. Weer prima gelukt en erg blij met een taart die ik wel mag eten.

Reactie van Marion

Deze taart is zoooooo lekker , ik bak hem zeker een x in de maand. Voeg bij het custard beslag een zakje vanillesuiker toe en een scheutje vanille extract. Smaak ie voor mij nog lekkerder, thnxx voor t delen.

Reactie van Viviane

Heerlijke taart en super gemakkelijk. Bij vrienden en kleinkinderen toffe reacties gekregen. Heb het recept ook al verschillende keren doorgegeven.

Reactie van Bauwens José

Is die hoeveelheid genoeg voor 8 personen of moet ik het dubbel nemen Ik ga ze zeker bakken

Reactie formulier