Menu Vind Restaurant
* vrijdag 23 oktober 2015 *

Smulpaapje kookt! - Stamppot rauwe andijvie met een twist

Susan Aretz – Recepten

stamppot

Het knapperige van de rauwe andijvie. Het zilte van de uitgebakken spek. Dit is een van mijn favoriete stamppotten. Maar er zit ook een geheim wapen in.

De klassieke stamppot rauwe andijvie, in een 2015 jasje dus eigenlijk. Dat wordt hoe dan ook weer smullen!

Voor 4 personen

1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
roomboter en (volle) melk
nootmuskaat, zout & peper (naar smaak)
1 flinke stronk andijvie, fijngesneden (Willem & Drees) 500g
125g belegen geitenkaas, in kleine blokjes (via Willem & Drees)
200g spekjes van de slager, uitgebakken

Erbij: piccalily (Picnic in the Park)

Maak eerst de puree

Kook de aardappel in 10-15 minuten gaar in ruim kokend water. Giet af en laat ze uitstomen. Met een aardappelknijper (of stamper) knijp (stamp) je de aardappels fijn in een schone, grote pan of kom. Met een scheut melk en een klontje roomboter maak je er puree van. De hoeveelheid melk en boter is altijd wat op gevoel en al na gelang je van dikkere of dunnere puree houdt. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Stamppot rauwe andijvie

Bak terwijl je de aardappels kookt de spekjes uit. Doe dit op heet vuur, in een droge koekenpan, tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Laat op keukenpapier uitlekken. Snijd nu de andijvie in reepjes en was even goed. Natuurlijk kun je ook kant en klare andijvie kopen, maar dit is net zo makkelijk en heel wat duurzamer (en goedkoper!). Schep de uitgelekte andijvie door je warme puree.

Stamppot en spekjes

Spekjes horen wat mij betreft bij deze stamppot. Schep ze er doorheen, of serveer ze er apart bij, het is aan jou. Tot slot de blokjes geitenkaas door de stamppot heen en klaar ben je. Ik ben dól op piccalilly en al helemaal bij stamppot rauwe andijvie. Dus die pot zet ik lekker op tafel. Maar een goeie lik grove mosterd is ook fijn. Natuurlijk kun je bij deze stamppot nog een stukje vlees of rookworst serveren, maar wat mij betreft zijn de spekjes alleen voldoende

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier