Smulpaapje kookt! – Shakshuka



Op een gegeven moment maakte iedereen in foodie land dit – bijna onuitspreekbare – gerecht. Niet geheel overtuigd haalde Kayotic Kitchen me over het toch écht een keer te proberen.

Ik maakte een mildere versie van haar gerecht en eerlijk is eerlijk, dit is typisch winter comfort food. Een eenpansmaaltijd, waar je met knapperig brood in zacht gegaarde groente doopt, met als topper een eitje erin. Probeer maar eens!

Voor 4 personen

Als lunch of lichte avondmaaltijd

1tl komijnzaad
1el olijfolie
1 ui, halve ringen
2 paprika’s (geel en rood), in reepjes
2 tenen knoflook, geperst
paar sliertjes saffraan
1 blik tomatenblokjes
1el milde paprikapoeder
zout & peper
4 eieren
optioneel; 1el sumak

Ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Eenpansmaaltijd

Verhit de olie in een ovenvaste pan en rooster daar de komijnzaad een aantal minuten in, zodat die lekker smaak kan afgeven. Uien erbij en die 10 minuten lekker goudbruin bakken. Dan de paprika en knoflook erbij en goed omscheppen. Laat alles nu op een rustig vuur een minuut of 25 bakken, terwijl je af en toe omschept. Zo kunnen de paprika’s lekker zacht worden.

Gestoofde groente

Bestrooi alles nu met het paprikapoeder en de tomatenblokjes mogen er ook bij, net als de saffraan. Meng alles goed door en laat nog een minuut of tien pruttelen. Met de minuut worden de smaken geconcentreerder en de saus dikker. Precies wat je wilt! Verwarm nu ook je oven voor op 180C.

Lekkers uit de oven

Is je pan ovenvast, dan maak je holtes in het groentemengsel en giet je per holte 1 eitje erin. Geen ovenvaste pan, geen nood. Pak een ovenschaal, doe daar het groentemengsel in en maak dan de holtes voor de eieren. Zet het nu in de voorverwarmde oven, zodat de eieren kunnen stollen Ik hou persoonlijk niet van zacht eigeel, dus heb ‘8-10 minuten in de oven gezet. Minder mag natuurlijk, zorg wel dat de eiwitten gestold zijn.

Comfort food

Haal met ovenwanten uit de oven, bestrooi met nog wat Sumak voor een lekkere frisse smaak. Heb je dat niet, dan kan wat versgemalen peper natuurlijk ook prima. Serveer met lekker wat knapperig Turks brood. Een ideale eenpansmaaltijd, die je ook super een dag van te voren kunt klaarmaken.

Gepubliceerd op 22 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!