Menu Vind Restaurant
* zaterdag 12 september 2015 *

Smulpaapje kookt! - Risotto met courgette & artisjok

Susan Aretz – Recepten

courgetteerwtjesrisottovegetarisch

Risotto blijft zo’n heerlijk, smeuïge verwenner, die het op regenachtige dagen heel goed doet als comfortfood. En hoewel veel mensen denken dat het veel werk is, staat je pan dampende risotto toch zomaar in nog geen half uur op tafel.

Extra reden om deze risotto een keer te maken is de onverwachte combinatie van groente. Gewoon doen dus!

Voor 4 personen

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2el olie
1 courgette, in kleine blokjes
1L groentebouillon (van een blokje is prima)
200g risottorijst (ik gebruikte Gallo)
250g erwtjes (diepvries, niet ontdooid)
potje artisjokken op olie (180g, Biagi), in reepjes (via Foodelicious)
100g geraspte Parmezaanse kaas

Basis voor lekkere risotto

Fruit ui en knoflook in de olie een minuut of vijf zachtjes aan. Dan bak je de courgetteblokjes een paar minuutjes mee. Hierbij gaat de risottorijst. Schep die goed om, zodat hij lekker omhuld door de olie en smaak van de ui en knoflook is.

Wijn en kinderen

Risotto vraagt op dit punt eigenlijk om een klein glas wijn. Die je door de risotto roert en waarbij de alcohol verdampt, maar de smaak achterblijft. Niet iedereen vindt het prettig om dit te doen als er kinderen mee eten. Want hoe weinig ook, er blijft altijd iets van alcohol achter. Je kunt dit prima vervangen door op dit moment al met de bouillon te beginnen. En anders gaat er op nu eerst +/- 150ml witte wijn bij de risottorijst, en ga je daarna verder met de bouillon.

Courgette, artisjok en kaas

Is de wijn opgenomen door de rijst, dan gaat de bouillon erbij. Niet in één keer, maar scheut voor scheut. Waarbij je pas weer bouillon erbij doet als de vorige hoeveelheid door de rijst is opgenomen. Lekker roeren tussendoor. Een van mijn favoriete Zen momentjes.

Vegetarische risotto

Hoe lang je precies nodig hebt en hoeveel bouillon er in gaat verschilt per keer, en ook per soort risottorijst. Mijn stelregel is dat na 20 minuten roeren, en ongeveer 2/3 van de hoeveelheid vocht ik even proef. Je rijst moet gaar zijn, maar niet papperig. Doe er dan de erwtjes bij, warm die nog even mee en zet dan het vuur uit. Artisjokken en de helft van de kaas erbij, goed roeren en met de deksel op de pan even laten staan. Proef daarna, nog wat versgemalen peper is lekker. Rustig aan met het zout, de kaas is al zout genoeg. Serveer dan meteen, met de extra geraspte kaas erover heen. Buon appetito!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier