Menu Vind Restaurant
* donderdag 16 juli 2015 *

Smulpaapje kookt! - Pulled pork van de barbecue

Susan Aretz – Recepten

bbqpulledporkvlees

Daar is ‘ie hoor, hét recept voor de lekkerste pulled pork. Want als je deze zomer íets van de barbecue gemaakt wilt hebben is het dit wel. Neem er wel de tijd voor, want dit schatje laat zich niet haasten. Maar dan heb je ook wel het zachtste, lekkerste barbecuevlees denkbaar.

Dus nodig goed wat vrienden uit, schenk iets lekkers is en barbecueën maar!

Voor een klein elftal ;-)

2kg procureur (ik kocht het bij Valk Versmarkt, maar vraag je slager er anders om)
barbecue rub (mijn recept vind je hier)
kerntemperatuur thermometer (essentieel!)
4-6 flesjes lekker bier (ik gebruikte blond bier)

Hamburgerbroodjes + barbecuesaus om te serveren

Zo maak je pulled pork

Dep het vlees droog en wrijf het ruim in met de rub. Je kunt het een nachtje, afgedekt laten staan maar meteen op de barbecue leggen is ook prima. Die barbecue komt idealiter niet hoger dan 100-105C. Het vlees wordt namelijk een slow roast. Dus lang, op lage temperatuur.

Indirect vlees bereiden op de bbq

Zorg dat je niet direct op het vuur grillt, maar met een ‘platesetter’ er tussen, waar je een lekbak op zet met daarin de inhoud van 4 flesjes bier. Dat gaat stomen straks en extra smaak geven aan je vlees. Als het bier verdampt dreigt te raken vul de bak dan bij.

Slow roast

Nu is het een kwestie van tijd. Kernthermometer in het vlees steken, deksel dicht doen en niet meer aankomen. Je kerntemperatuur moet rond de 85C zijn. Dat duurt zéker 10-12 uur, afhankelijk van de grootte van je vlees. Afblijven dus en lekker iets anders gaan doen.

Pulled pork

Is de temperatuur bereikt leg het vlees dan in een schaal, dek af met aluminiumfolie en laat het nog een half uurtje rusten. Dat komt je vlees écht ten goede. Daarna trek je het met 2 vorken uit elkaar, in sliertjes. Broodje mee beleggen, wat saus erover en je tanden erin. Het is het wachten en de moeite meer dan waard, geloof me!

Restjes?

Je zult blij zijn als je al restjes over houdt, want daarvoor heb ik twee heerlijke recepten voor je. Wat dacht je van nacho's met pulled pork?  Of maak er deze waanzinnige pulled pork kroketten mee. Daarnaast zijn de restjes de dag erna op een lekker knapperig broodje nog steeds lekker. Doe er dan bijvoorbeeld eens een goeie lik picalilly op. Je weet niet wat je proeft!

4 reacties

Reactie van Henriëtte

Klinkt superlekker, heb helaas niet zo'n mooie bbq als jij? Wanneer je het in de oven wilt bereiden, gaat het dan ongeveer zoals hierboven of moet ik toch de bereiding aanpassen?

Reactie van Smulpaapje

Ja! Kan zeker. Mis je alleen de rooksmaak van de BBQ

Reactie van Wijtske

Hoi Susan, voor hoeveel personen is dit recept? Kan t eventueel ook met 1 kg procureur? Bedankt!

Reactie van Smulpaapje

Hoi Wijtske, dit is toch zeker wel voor 6-8 personen, afhankelijk natuurlijk een beetje van hoeveel een ieder eet. En met een kleiner stuk kan het absoluut ook. Je bereidingstijd zal dan korter zijn. Hou je alleen waarschijnlijk niets over qua restjes ;-) BBQ ze!

Reactie formulier