Menu Vind Restaurant
* maandag 8 september 2014 *

Smulpaapje kookt! - Portugees visstoofpotje

Susan Aretz – Recepten

dinerslowfoodstoofvleesvis

Als je in Portugal op vakantie bent geweest kun je er niet om heen, bakkeljauw. Ook in Nederland is het goed verkrijgbaar. Bakkeljauw is kabeljauw die is gepekeld. Een ideale vis dus, want door het zout is ‘ie heel lang houdbaar.

Het was voor mij aanleiding weer eens buiten mijn eigen comfort zone te koken. Het resultaat was zo lekker dat ik hoop jullie hier ook mee te inspireren het te proberen. En durf je het toch niet aan, dan geef ik je ook een variant met gewone kabeljauw.

Voor 4-6 personen

1 verpakking bakkeljauw
3el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 blikjes tomatenblokjes
2 blikken kikkererwten
5 verse tomaten, in partjes gesneden
Platte peterselie, grofgehakt
Vers gemalen peper

Koken met bakkeljauw

Spoel de bakkeljauw onder de kraan af, zodanig dat het meeste zout er af is. Leg het daarna in heet water, om de intense zoutsmaak te verminderen. Het zoute is wel ook wat de vis lekker maakt, dus iets leg het er ook niet té lang in. Ik heb ‘m 20 minuten in het hete water gelegd. Hou je van zouter verkort dan die tijd.

Visstoofpotje                       

In een grote pan verhit je de olie. Fruit daarin de ui en knoflook zachtjes aan. Het hoeft geen kleur te krijgen, alleen smaak af te geven. Daar gaan de blikjes tomaat en kikkererwten bij. Verwarm dat goed door. Snijd in de tussentijd de uitgelekte bakkeljauw in stukjes en roer die bij het tomatenmengsel.

Portugese keuken

Tot slot de verse tomaat erbij en op smaak brengen met versgemalen peper. Zout hoeft niet, aangezien de vis al zout is van zich zelf. Als je stoofpannetje goed warm is als laatste de peterselie erdoor en je kunt de Portugese keuken zó in Nederland op je bord scheppen.

Variatie

Vind je bakkeljauw toch te spannend, gebruik dan gewone kabeljauw en laat de vis gaar stoven in het tomaten/kikkererwten mengsel. Gebruik in dat geval wel nog wat gemalen zeezout als smaakmaker.

 

Eén reactie

Reactie van www.yolandeave.nl

WHOA! LEKKER!!!

Had wel een rode peper en een paprika toegevoegd, verder precies opgevolgd! En ik denk dat je het met kabeljauw niet zo bijzonder krijgt als met bakkeljauw. Volgende week weer op het menu!

Reactie formulier