Menu Vind Restaurant
* vrijdag 26 december 2014 *

Smulpaapje kookt! - Mini oliebollen

Susan Aretz – Recepten

bakkenoudennieuw

Het lijkt een beetje op een kleine oliebol, maar ze zijn Amerikaans en eigenlijk het stuk deeg dat overblijft uit een donut. Maakt het iets uit?

Want in nog geen 5 minuten maak je zelf iets heerlijks dat je lekker met z’n allen kunt opsnoepen. En een keertje zondigen moet kunnen, vind je ook niet?

Voor ongeveer 16 mini oliebollen

155g bloem
10g bakpoeder
2g zout
50ml melk
50ml karnemelk
45g gesmolten boter
50g suiker

100g suiker gemengd met 1tl kaneel ter garnering

Zelf oliebollen bakken in een handomdraai

In een grote kom meng je de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. In een maatbeker gaat de melk, karnemelk, suiker en gesmolten boter. Doordat je de boter gesmolten bij het mengsel doet lost de suiker ook op. Met een lepel even goed doorroeren. Giet dit bij je bloemmengsel. Met een vork zorg je dat alles samenkomt en een deeg vormt. Maar let op, niet té lang kneden, het moet een super luchtig deeg worden. Dus zodra alles goed in elkaar is opgenomen, stoppen!

Verantwoord frituren

In de tussentijd verhit je je frituurpan. Heb je, net als ik, geen frituurpan zet dan een pan met een stevige bodem op het vuur en vul die met zonnebloemolie. Je hebt ongeveer een halve fles nodig, afhankelijk van de grootte van je pan. Hoe je weet dat je olie heet is? Doe een klein kruimeltje van het deeg in de pan, komt het meteen naar boven dan is je olie heet genoeg.

Fast food!

Van het deeg rol je nu kleine balletjes. Gebruik een lepel om het beslag uit de kom te halen. Draai ze niet groter dan een walnoot! Het beslag is plakkerig dus maak je handen even nat voordat je draait. Heb je alle balletje klaar dan kun je ze nu frituren. Niet teveel tegelijk, afhankelijk van je (frituur)pan ongeveer een stuk of vijf tegelijk.

Mini oliebollen

Kijk goed naar hoe je balletjes verkleuren. Zodra ze aan de onderkant goudbruin zijn draai je ze voorzichtig om (in een frituurpan zal dit niet nodig zijn omdat ze daar helemaal in het vet ondergaan). Zijn ze aan beide kanten mooi gekleurd (denk bitterballen) haal ze dan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Meteen daarna wentel je ze door het suiker/kaneelmengsel en leg je ze op een mooi schaal.

Van bewaren daar worden ze niet lekkerder. Gelukkig eet je ze versgebakken ook het aller-lekkerst en zijn ze zó lekker dat er waarschijnlijk toch niks overblijft ;-)

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier