Menu Vind Restaurant
* dinsdag 17 september 2013 *

Smulpaapje kookt! - Lunchbox tips

Susan Aretz – Recepten

lunchlunchtrommel

In Japan is het een ware rage. Gezonde en lekkere lunches die ook nog eens mooi zijn om naar te kijken! Mariël Hidding, van LeukeLunchbox.nl, maakte zo'n mooie en lekkere lunchbox in eerste instantie om de overgang van haar dochter naar de basisschool wat makkelijker te maken. Nu, anderhalf jaar later, zijn vele lunchboxes gemaakt en geeft Mariël workshops over hoe je zo'n lunchbox samenstelt.

In deze Smulpaapje kookt! een suggestie voor zo'n lekkere lunchbox. Maar kijk vooral ook eens op de site van Mariël voor nog veel meer suggesties en voorbeelden!

Wat zit in een lekkere lunchtrommel?

In een goede gebalanceerde lunchtrommel *) zit van alles een klein beetje.  Een goede verdeling is bijvoorbeeld: iets lekkers (geen snoep! maar denk aan een klein chocoladebroodje of mini rozijnenbolletje, blokje kaas, een paar poffertjes, of een stukje pannenkoek) Daarnaast fruit (aardbeien, bramen, blauwe bessen, stukjes mandarijn, druiven), groenten (stukjes rauwe paprika, snoeptomaatjes, komkommer, mais, worteltjes), granen (brood, bolletje) en iets van vlees (mini knakworstje, beleg, opgerold boterhamworstje) of een ei ( bijvoorbeeld kwarteleitjes).

Om de lunchtrommel er zo mooi mogelijk uit te laten zien, gebruik je zoveel mogelijk verschillende kleuren. Hierdoor heb je vanzelf al een goede balans van voedingsstoffen.

Konijnen boterhamrolletjes

Ingrediënten

Bruin brood
Beleg naar keuze
Boterhamworst of salami
Smeerkaas of boter als ‘lijm’
Nori (vellen gedroogd zeewier, in supermarkten bij de Oosterse etenswaren)
Droge stukjes spaghetti of noodles

Werkwijze

lunchboxvoorbeeldenNeem twee boterhammen, Snijd de korstjes er zorgvuldig af. Rol ze een beetje platter met een deegroller, dit maakt het oprollen makkelijker straks (voor wat vollere/pluizigere rollen zoals op de foto, laat je ze gewoon zoals ze zijn!).

Smeer de boterhammen met beleg naar keuze. Neem nu een boterham en rol deze redelijk strak op (ik gebruik vaak een korstje aan het begin, dat rolt makkelijk en zo verspil je geen eten). Snijd de zijkantjes er af zodat ze het formaat krijgen die je wilt en leg het rolletje in de lunchtrommel. Doe hetzelfde met de ander boterham.

Snijd/knip/druk uit de overgebleven korstjes 4 oortjes en prik deze met een stukje spaghetti/noodle vast op de bovenkant op rolletjes in de lunchbox. Snijd/knip/druk nu nog twee kleine rondjes uit de korstjes als snoetje en plak deze met wat smeerkaas vast op de juiste plek op het rolletje (zie foto).

Druk of knip drie rondjes voor de oogjes en een neusje van nori en plak deze ook weer vast met een beetje smeerkaas.

Snijd/knip/druk twee rondjes uit boterhamworst of salami voor de wangetjes en ook deze plak je weer met een beetje smeerkaas of boter vast.

Je konijnenboterham is nu klaar! Nog wat fruit, groente en iets lekkers in de trommel en je kind eet een lekkere en leuke lunch!

*) Lunchtrommel

Het is gemakkelijk om kleine bakjes in de lunchtrommel te zetten, waar je de stukjes groenten of fruit in kunt doen zodat ze het brood niet klef maken. Ook is het handig om een schooltas of rugzak te gebruiken waarin de trommel rechtop kan staan, om een geklutste lunch te voorkomen.     

                    

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier