Menu Vind Restaurant
* zondag 19 oktober 2014 *

Limburgs stoofvlees 'zoervleisj'

Susan Aretz – Recepten

dinerslowfoodstoofvleesvlees

Als je familiefavorieten op je site hebt staan hoort daar – natuúrlijk – ook je eigen familiefavoriet bij. Die deel ik heel graag met je. Want dit gerecht is met recht een familieklassieker en wordt in mijn familie al generatie op generatie gemaakt. Ik heb er uitzonderlijk goeie herinneringen aan.

Dit gerecht, dat net als mijn familie, Limburgs is werd oorspronkelijk met paardenvlees gemaakt. Ik geef je mijn versie, met rundvlees. En reken erop dat het ook in jouw familie een favoriet wordt.

Voor vier personen

1kg Rundvlees, geschikt om te stoven, in blokjes
500ml azijn
250ml water
3 uien, grofgesneden
8 kruidnagels
6 laurierblaadjes
3-4 plakken ontbijtkoek
3-5el appelstroop
Frietjes en citroenmayonaise

Limburgs stoofvlees

Begin de dag vóór je dit gerecht wilt eten. Hoe langer het vlees in de marinade staat, hoe malser het wordt. Ik laat het vlees altijd (minstens) een nacht marineren. Hiervoor doe je het vlees, uien, azijn, water, kruidnagels en laurier in een grote schaal. Mengen, afdekken en in de koelkast wegzetten.

Het lekkerste zoer vleisj recept

Op de dag zelf haal je het vlees uit de marinade (die bewaar je!) en dep je het droog. In een grote pan een klont roomboter laten smelten en het vlees en de uien er kort in aanbakken. Heb je meer vlees dan je in je pan kwijt kunt dan in delen bakken. Het vlees laat al wat vocht vrij tijdens het bakken, dus bruin aanbakken is niet nodig. Daarna de helft van de marinade (minus de laurier en kruidnagel) toevoegen bij het aangebakken vlees. Je gebruikt zoveel marinade als nodig is om het vlees goed te laten stoven, dus is de helft niet genoeg dan nog wat meer marinade erbij. Breng aan kook en laat het dan, op zacht vuur, 45-60 minuten stoven.

Proeven

Na het stoven begint het op smaak brengen van je stoofvlees. Dit doe je met ontbijtkoek en appelstroop. De hoeveelheden hangen af van je eigen smaak en hoe dik je de saus wilt. Begin dus met de helft van de hierboven aangegeven hoeveelheden en proéf. Te zuur? Dan appelstroop erbij. Te dunne saus? Dan ontbijtkoek toevoegen. Blijf proeven! (dat op zich is al geen straf).

Limburgs stoofvlees serveer je zo!

Je stoofvlees is nu perfect op smaak maar er ontbreken nog twee belangrijke ingrediënten op je bord. Friet. En mayonaise. Deze drie-eenheid hoort bij elkaar. Liefst ook een iets zure mayonaise, zoals citroenmayonaise. Je doopt je frietjes in de saus van het vlees en daarna in de mayonaise. Geloof me, ultiem lekker! Oh en groente, ja hoort erbij maar voor deze ene keer van ondergeschikt belang. Maar rode kool of boontjes erbij zijn lekker.

 

 

5 reacties

Reactie van Marian

het is en blijft lekker!

Reactie van Els

Heerlijk !!

Reactie van Kirsten

Welke ingredienten zitten allemaal in de marinade? Wil het gerecht dolgraag maken.... ziet er heerlijk uit!

Reactie van Smulpaapje

heey Kirsten, de ingrediƫnten voor de marinade staan in het recept: "doe het vlees, uien, azijn, water, kruidnagels en laurier in een grote schaal" Succes met maken en geniet ervan!

Reactie van Bert

Op zo'n moment geeft je Limburgse afkomst een LEKKER gevorl

Reactie formulier