Menu Vind Restaurant
* vrijdag 27 juni 2014 *

Smulpaapje kookt! - Koffiebroodjes

Susan Aretz – Recepten

bakkenontbijtweekmenu

De dag dat ik Annabel Langbein interviewde maakte ik deze koffiebroodjes, alles in naam van research natuurlijk.

Deze ‘cinnamon buns’, die in Zweden Kanelbullar genoemd worden zijn een echte zoete verwennerij en vers uit de oven het aller-lekkerst!

Voor het deeg heb je nodig

500ml melk
3el droge gist (zakje van 7g)
150g suiker
125g gesmolten boter, afgekoeld
900g bloem
1tl zout

Voor de vulling heb je nodig

6el zachte boter (niet gesmolten)
125g (riet)suiker gemengd met 1el kaneel

Voor het deeg

Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur, haal van het vuur af en strooi de gist erin en meng goed door elkaar. Dan de suiker er door heen kloppen en alles 3 minuten laten staan, dan gaat de gist werken. Tot slot de gesmolten boter erbij en mengen. Een broodbakmachine is een uitkomst, want het hele deeg kun je daar nu in maken. Heb je die niet, geen ramp dan ga je even flink spierballen kweken op het deeg.

Broodbakmachine of met de hand

Voor de broodbakmachine variant doe je de bloem en het zout gemengd door elkaar in de bak van je machine en giet daar het melkmengsel bij. Zet op stand ‘deeg kneden’ en ga koffie drinken. Ga je handmatig aan de slag meng dan bloem en zout in een kom, giet het melkmengsel erbij en meng goed. Doe alles nu op een licht bestoven werkblad en kneed tot je een glad deeg hebt (60 – 100 keer kneden!). Leg het deeg in een licht geoliede kom, dek af en laat op een warme plek rijzen tot je deeg in volume is verdubbeld (neem hiervoor ongeveer een uur de tijd)

Koffiebroodjes maken

Deel het gerezen deeg in twee. Met één deel maak je minstens 20 broodjes. Je kunt het tweede deel prima invriezen en later gebruiken. De andere helft rol je, op een licht bebloemd, werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 60 cm. Bestrijk het rijkelijk met de zachte boter. Bestrooi met de kaneelsuiker. Het deeg rol je nu in de lengte strak op. Snijd in stukjes van ongeveer 4 cm.

De geur van kaneelbroodjes

Pak een rond bakblik (bijvoorbeeld een springvorm van 28-30cm) en voorzie die van bakpapier. De rolletjes leg je een centimeter uit elkaar, op de gesneden kant. Dek af en laat nog een minuut of 20 rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220C. Bak daarna de broodjes een minuut of 12-15, tot ze goudbruin en gaar zijn. Je huis gaat werkelijk goddelijk ruiken. Laat heel even afkoelen en serveer daarna bij je volgende kopje koffie!

 

 

4 reacties

Reactie van I Nijkamp

Hi wat bedoel je met in laatste alinea"op de gesneden kant"? En bak je ze in dat ronde bakblik? Of gewoon op plaat?

Reactie van Smulpaapje

Als je ze van de rol snijdt leg je ze op de kant waar je ze afgesneden hebt. En je bakt ze inderdaad in het ronde bakblik. Kom je er zo uit?

Reactie van Albertine Wendte- Voncken

Hoe werkt het met invriezen van het deeg? Want het klinkt lekker praktisch en het voorkomt een uur rijstijd en ondertussen jengelende hongerige kinderen, maar hoe doe je dat praktisch? Rol je het op? Of in een platte 'pizza'? Hoe zorg je dat het goed ontdooit? Gaat de gist niet dood? Zijn er nog dingen waar je op moet letten?

Reactie van Smulpaapje

Ik maak er een balletje van en vries dat in en verpak dat goed. Idealiter laat je het op kamertemperatuur rustig ontdooien. Het wordt natuurlijk nooit identiek aan vers deeg, maar resultaat is prima wat mij betreft.

Reactie formulier