Menu Vind Restaurant
* vrijdag 2 januari 2015 *

Smulpaapje kookt! - Kip uit Jordanië

Susan Aretz – Recepten

arabischekeukenkiplunch

Tijdens een pilates les raakte ik in gesprek met mijn buurvrouw die uit Jordanie komt en ik vertelde over de prachtige Arabische kruiden die ik onlangs kreeg.

Als snel ging het over haar favoriete gerechten en wist ik haar dit familierecept te ontfutselen. Ik hoop maar dat ik het eer aan heb gedaan. Het was hoe dan ook verrukkelijk!

Voor 2 personen

als lunchgerecht of lichte maaltijd

3 kippenbouten
2 winterwortels
1 ui, grof gehakt
3 stengels bleekselderij
1 venkel, grof gesneden
2 bosuitjes
de steeltjes van klein bosje peterselie
zwarte peper & zout

2 uien, grof gesneden
2-3 tl Sumak, oa via Vanilla Venture
Turks brood, gehalveerd

Kip pocheren

Zet een grote pan op, waar straks de hele kippenbouten in kunnen. Vul die met water en voeg alle, grofgesneden, groenten toe. Breng aan de kook. Op dat moment kunnen de kippenbouten erin en laat je die 25 minuten, op zacht vuur, pocheren.

Uien karamelliseren

In de tussentijd verhit je de olie en boter in een pan en bak je daarin de uien aan. Laat ze lekker wat kleur krijgen, maar bak ze niet te hard. Ze hebben ongeveer 10-15 minuten nodig om te karamelliseren. Verwarm nu ook je oven voor op 200C.

Jordanese kip

Haal de kippenbouten uit het vocht en ontdoe ze van het meeste van het vlees. Snijd het brood open en beleg dat met het kippenvlees. Doe er de gekaramelliseerde uien overheen als ook nog een paar eetlepels van de kippenbouillon. Zet dit in de oven, zodat het vocht uit het brood verdampt en knapperig wordt. Reken op ongeveer 15 minuten, afhankelijk van welk brood je gebruikt. Haal uit de oven en bestrooi royaal met Sumak. Meteen serveren!

Kippenbouillon

Van het vocht en de resterende botten kunnen je nu een geweldige kippenbouillon maken. Laat hiervoor alles nog een half uur pruttelen en kook het dan in. Eventueel voeg je maximaal 1 blokje kippenbouillon toe voor wat extra smaak. Haal de kippenbotten, groenten en dergelijke eruit. Snijd de groente die nog in tact is, zoals de wortel en bleekselderij, in stukken en doe die terug in de soep. Eventuele laatste stukjes kippenvlees ook. Ideaal ook om in kleine porties in te vriezen, voor bijvoorbeeld bouillon voor risotto en dergelijke.