Menu Vind Restaurant
* woensdag 16 oktober 2013 *

Smulpaapje kookt! - Jonnie's Pompoensoep

Susan Aretz – Recepten

dinerpompoensoepvegetarisch

We doen het niet vaak, luisteren naar wat in een recept staat. Burgerlijke ongehoorzaamheid? Nee hoor, maar soms is niet luisteren gewoon spannender dan volgzaam zijn. Soms. Want in het geval van een recept van Jonnie Boer volgen we keurig de letter van het recept.

Uit het kinderkook- en voorleesboek 'Kookavontuur' dat we reviewden maakten we deze pompoensoep, waarvan we niet anders kunnen zeggen dat het ècht smullen is als je precies doet wat hij zegt. Het recept delen we dan ook graag met je. Maar wel goed luisteren hè?

Sterrensoep

Er zijn vele varianten van pompoensoep. Wij maken 'm graag en vaak in deze periode van het jaar. En zeker voor kinderen is de wat zoete smaak heel toegankelijk. Dit recept van Jonnie Boer is nèt wat spannender door het gebruik van onder meer steranijs. En waar het gek lijkt om de hele steranijs en de kaneel mee te pureren doet het echt wonderen voor de smaak. Dus niet denken, dat hoort niet. Nee, keùrig luisteren naar de sterrenchef. Het resultaat mag er wezen!

Wat heb je nodig

1 middelgrote pompoen, wij gebruikten een flespompoen
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 el olijfolie
1 liter kippenbouillon (voor vegetarische optie groentenbouillon)
250ml room (wij gebruikten 200 ml, ssssht niet verder vertellen hoor!)
1 kaneelstokje
3 stuks steranijs
200ml vers sinaasappelsap
zout & peper

Zo maak je het

Snijd de pompoen door de helft en schil hem met een dunschiller. Schraap de pitten en draadjes eruit en snijd de pompoen in gelijke stukken. Verhit in een grote pan de olie en fruit de ui en knoflook hier langzaam in aan. Doe er daarna de pompoen bij en bak die ook nog even kort mee. Dan mag nu de bouillon en de room erbij. Laat de pompoen op een matig vuur gaar worden. Afhankelijk van de grootte duurt dat een minuut of vijftien tot twintig. Is de pompoen gaar, doe er dan pas de steranijs en kaneel bij

En nu komt het aan op luisteren

Maak de soep fijn met een staafmixer. Dus ja, met steranijs, kaneel en al. Als de soep helemaal glad is zeef je de soep door een fijn vergiet in een schone pan. Hiermee voorkom je dat je eventueel nog een klein hard stukje kaneel of steranijs in je soep hebt. Schenk als laatste het sinaasappelsap erbij en breng op smaak met zout en peper.

Serveren

Heerlijk als voorgerecht, maar ook als maaltijdsoep met lekker boerenbrood erg lekker!

5 reacties

Reactie van Tanja

Tip: de steranijs en kaneel eerst in de vijzel! Mijn staafmixer is er nl op gesneuveld :-( De soep zelf: tsja ook daarvan moet ik helaas zeggen: smaken verschillen. Onze kinderen vonden de traditionele "oranjesoep" toch lekkerder.

Reactie van elly

Ik lees nu pas de eerdere reactie van Tanja. Misschien een goed idee om dit op te nemen in receptbeschrijving, Smulpaapje!

Reactie van elly

Dit is niet best voor je staafmixer. De mesjes van mijn Braun-staafmixer zijn erdoor verbogen!

Reactie van Smulpaapje

Ik zal jullie tips aan het recept toevoegen. Ik heb deze ook slechts opgevolgd, maar hartstikke vervelend natuurlijk. Zullen het Jonnie doorgeven!

Reactie van Matthijs

Pompoen voor soep hoef je niet te schillen, scheelt je een hoop gedoe.

Reactie formulier