Menu Vind Restaurant
* vrijdag 5 juni 2015 *

Smulpaapje kookt! - Gazpacho

Susan Aretz – Recepten

bbqpicknicksoepvegetarisch

Op huwelijksreis naar Kaapverdië afgelopen maart at ik sinds lange tijd weer een goede gazpacho. Had het gekund, dan was ik direct ter plekke de keuken ingedoken om ‘m na te maken. Ik moest nog even een weekje wachten voor ik aan de slag kon, maar maakte gelukkig in één keer mijn meest ultieme gazpacho ooit. En heel stiekem gezegd, lekkerder dan die op KaapVerdië, ssst niet verder vertellen.

Maar we aten, met z’n tweetjes, meteen alles in één keer op. Ik hoop dat hij jou net zo lekker smaakt!

 

Voor 4 personen (als voor- of lunchgerecht)

2 sneetjes brood
½ bolletje verse knoflook
500g rijpe trostomaten
¼ tl Maldon zout
4el olijfolie
1 potje ovengedroogde tomaatjes met kappertjes (Sacla)
2el mangoazijn (of gebruik een rodewijnazijn)
½ rode ui, in partjes
200ml tomatensap
200ml water
1 sneetje brood, in kleine blokjes
1el olijfolie

Blender & fijne zeef/vergiet

Gazpacho

Dit is geen moeilijk recept, maar vraagt wel wat (koel)tijd, dus begin op tijd. Realiseer je ook dat met de dag je gazpacho lekkerder en intenser wordt, dus maak ‘m gerust een dag van tevoren. Als eerste ontvel je de tomaten. Dit gaat heel makkelijk; snijd een kruisje in de bovenkant (niet helemaal doorsnijden!), zet de tomaten in een kom en overgiet met kokend water uit de waterkoker. Even een paar minuutjes laten staan nu met de ingekruiste kant naar onder. Daarna laat het velletje heel makkelijk los en trek je het er zo (eventueel met behulp van een schilmesje) van af. Snijd de tomaten in kwarten en snijd het bittere groene kroontje eruit. Doe alle tomaten in de blender.

Smaakmakers voor de gazpacho

Bij de tomaten gaat nu het brood, in grove stukken en met korst, de knoflook, zout, olijfolie, tomaatjes (inclusief de kappertjes en knoflook, maar zonder de olie!) de mango-azijn en ui. Blender aanzetten en helemaal fijn pureren. Tot slot tomatensap en water er door roeren. Dit zet je zo, in z’n geheel, minstens twee uur in de koelkast. Geen zorgen, het is nu nog dik en onaantrekkelijk qua textuur maar dat gaan we zo dadelijk regelen!

Fluweelzachte gazpacho

Na die twee uur (niet smokkelen!) hang je een fijne zeef/vergiet in een pan en daar giet je de inhoud van de blender in. Je kunt het nu óf laten staan, óf je duwt met de achterkant van een lepel de inhoud heel rustig door de zeef. Wat je overhoudt is een fluweelzachte, intens smakende gazpacho die je koud weg zet tot je wilt serveren

Croutons bakken

Serveer de gazpacho als je wilt met zelfgebakken croutons. Hiervoor besprenkel je het laatste sneetje brood, dat je in kleine blokjes hebt gesneden, met lekkere olijfolie en bak je die krokant in een droge koekenpan. Bestrooi de croutons met wat extra Maldonzout en garneer er je gazpacho mee. Proef je de zomer?!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier