Menu Vind Restaurant
* dinsdag 3 februari 2015 *

Smulpaapje kookt! - Gado Gado

Susan Aretz – Recepten

vegetarisch

Uit m’n comfort zone, de zelfopgelegde challenge voor 2015 bevalt tot nu toe meer dan goed. Ik kookte daardoor dit jaar al Arabisch, Javaans en nu Indonesisch. En alles werd met luid applaus thuis ontvangen. Ook door de jongste Smulpaap van het gezin.

Dit is bovendien een gerecht dat je uiteindelijk zo kunt maken als je zelf wilt. Varieer volop met de groente van jouw keuze. Oh, en de pindasaus is essentieel. Die maakt het echt af!

Zelfgemaakte pindasaus

3 tenen knoflook
300g ongezouten pinda’s
1 blikje kokosmelk
1tl trassi
65g basterdsuiker
sap van 1 limoen
sambal naar smaak
optioneel: scheutje melk

Groenten voor de Gado Gado

haricot verts, beetgaar gekookt
chinese kool, dunne gesneden
taugé, gewassen en uitgelekt
komkommer, in partjes
eieren, hardgekookt en gehalveerd
reepjes tofu, gebakken
gekookte partjes aardappel
gebakken uitjes, ter garnering

Zelf pindasaus maken

Zet een pan op het vuur en bak daar kort, in een klein scheutje olie, de tenen knoflook in aan. Dan de noten erbij, omscheppen en heel even mee roosteren. Daarna trassi, kokosmelk, suiker en limoensap toevoegen. Nu de staafmixer erop en glad pureren. Wil je wat dunnere pindasaus voeg dan een scheutje melk toe. Laat alles goed doorwarmen en breng op smaak met sambal.

Groente voor Gado Gado

Voor de groenten heb ik je mijn variatie gegeven, maar even goed vervang je een en ander en voeg je je eigen favorieten toe. Denk aan wat kort gekookte bloemkool, of kousenband in plaats van sperziebonen. De hoeveelheden bepaal je ook zelf. Ik kook voor een hele zak (diepvries) haricot verts, een halve chinese kool, een handje tauge en maar weinig tofu, komkommer en aardappel. Wij aten de groenten op kamer temperatuur. Maar ook dat kan naar eigen smaak, van koud tot warm. Handig hé?!

Serveren

Serveer de groente samen met de pindasaus en garneer met gebakken uitjes. Als je er een volledige maaltijd van wilt maken kun je ook nog gekookte rijst toevoegen en wat kroepoek erbij serveren.

2 reacties

Reactie van Koosje

Vandaag heb ik dit gegeten. Tegenvaller. De gado-gado saus was heel flauw. Het lukte niet om het goed glad te krijgen. Ik heb er ongeveer 1 theelepel zout, 2 theelepels sambal, 2 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel vissaus bijgedaan. Toen vond ik hem nog steeds flauw. Het was ook veel te veel saus, de helft was ook genoeg geweest.

Reactie van Smulpaapje

Wat jammer om te horen Koosje, deze sat├ęsaus is wel ook gemaakt om met kinderen te eten dus heel pittig is 'ie inderdaad niet. Mocht je een ander type sat├ęsaus willen proberen is dit misschien een fijner recept voor je' https://www.smulpaapje.nl/blog/warme-kipsalade-met-groentenoodles-en-de-lekkerste-satesaus/'

Reactie formulier